Groningse vrouwen op klusles

,,Wat doen we nou?!’’ Snel schiet klusleraar Andree op twee vrouwen af. Ze smeren een laag lijm op gipsblokken. Met een spatel smeren ze het mooi dun uit.

,,Nee, nee!’’, herhaalt Andree. ,,Dit is ruwbouw.’’ Hij neemt de spatel over, haalt hem in een haal door de lijmemmer en kwakt dikke klodders op de blokken. Dan schraapt hij er in een vloeiende beweging met de lijmkam over heen: een egaal spoor van lijm. In een handomdraai.

Het is zaterdagavond Women’s Night bij bouwmarkt Bauhaus in Groningen. Er zijn negen workshops van tegelzetten, binnenmuur plaatsen tot en met stuken, laminaat leggen en kleurenadvies. De workshops zitten in een mum van tijd vol met 150 vrouwen. Bij binnenkomst krijgen ze een glaasje prosecco. Met harde opzwepende muziek worden de begeleiders van de workshops op een catwalk voorgesteld. Nog voor er maar een vloertje is gelegd of tegeltje is gezet, worden prijzen weggeven. Een bladblazer, een kacheltje en uiteindelijk een boormachine.

Praktijkervaring

Chanchal van der Mee (25) uit Veendam en Petra Knip (50) uit Groningen bouwen samen een muurtje van gipsblokken. Ze luisteren naar Andree, die zulke mooie eeltige handen heeft dat praktijkervaring er vanaf spat. Van deze man van Remix Droogmortel wil je wel wat aannemen. Van der Mee heeft thuis het dak eraf. Er moet geïsoleerd worden. Ze is werkvoorbereider in de bouw, veel theorie, maar wil ook graag zelf de handen uit de mouwen steken. Knip, grafisch vormgever, heeft de basis van elektra en boren onder de knie. Maar tegelen en een muur zetten? Ze leert het graag.

Ze doen ook mee om zich zekerder te voelen. Knip: ,,Als ik in een bouwmarkt kom en ik krijg een tegenvraag dan weet ik het vaak niet meer.’’ De dames zijn niet bang. Zagen blokken, smeren ze in en stapelen ze tot een muur. Waterpas. Het is een kwestie van doen, zeggen beiden. Oefenen, oefenen, oefenen. Dan gaat de zoemer voor de volgende workshop. Maar eerst weer een prijsje, opzwepende muziek en het verzoek om de foto’s van de avond te delen op Facebook en Twitter. Hoewel de workshops gratis zijn, doet Bauhaus het niet helemaal voor niets.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.