Groningse wijk De Wijert boekt eerste succes met gemeentelijk democratie-experiment

Ruim 800 bewoners van de Groningse wijk De Wijert bepaalden in de laatste week van november aan welke wijkvoorzieningen de gemeente in de komende jaren geld moet besteden.

Dat maakte wethouder Paul de Rook zaterdagmiddag bekend bij de uitslagenmiddag van Wijkdeal De Wijert.

Recreatiemogelijkheden en een schone wijk

Veruit de meeste stemmen gingen naar aandacht voor meer recreatiemogelijkheden in de buitenlucht. Op de tweede plek eindigde het schoonhouden van de wijk. Het derde meest prangende verzoek van stemmers bleek het verbeteren van het groenonderhoud in de wijk.

In totaal brachten 866 van de ongeveer 7000 wijkbewoners een stem uit op het voor hun meest waardevolle plan. „Een groot feest”, zegt Dennis Broekema, voorzitter van bewonersorganisatie Platform De Wijert. „Ik had niet verwacht dat zoveel mensen mee zouden doen.”

Wijkdeal De Wijert

Wijkdeal De Wijert is een samenwerking tussen de gemeente en iedereen die in De Wijert woont, werkt of naar school gaat. Het doel is ‘belanghebbenden in de wijk’ mee te laten denken over het verbeteren van de leefbaarheid ervan.

Bewonersorganisatie Platform De Wijert en het gemeentelijke gebiedsteam organiseerden het afgelopen half jaar daarom een dertigtal sessies waarin mensen hun kijk op de wijk konden delen.

Lokale democratie in een nieuw jasje

Uit de gesprekken ontstond een lijst van 22 praktische ideeën. In de laatste week van november konden mensen tijdens de ‘stemweek’ online of via het stembureau in de Innovatiewerkplaats stemmen op het beste idee.

De top tien van ideeën wordt door de gemeente gebruikt als leidraad voor het maken van nieuw wijkbeleid. De Wijert is een van vijf wijken waar de gemeente Groningen dit jaar experimenteert met nieuwe vormen van lokale democratie.

Eerste stappen

Volgens wethouder Paul de Rook is een project als de Wijkdeal belangrijk voor het vernieuwen van beleid. „Op deze manier kunnen we het perspectief van de wijkbewoner centraal stellen. De wijk heeft ons duidelijk laten weten wat zij belangrijk vindt en dat zetten we nu ook op de gemeentelijke agenda.”

Volgens voorzitter Broekema zijn de stemweek en de top tien slechts de eerste stappen in het experiment. „Nu we de ideeën hebben, moeten we nadenken over de uitvoering. Dat zal ook volledig in samenspraak met alle bewoners gaan.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.