Groningse wordt derde bij WK powerliften in Minsk

Marlinde Gras wist vorige week tijdens de wereldkampioenschappen powerliften in Wit-Rusland de derde plaats te bemachtigen in de categorie vrouwen tot 63 kilogram. Ze verbrak zelfs twee Nederlandse records.

Dagblad van het Noorden sprak haar over haar avonturen in Minsk, haar training en de nieuwe uitdaging in september: de West-Europese kampioenschappen in Turijn.

Marlinde, hoe gaat het nu met je, al een beetje bijgekomen?

Absoluut! Gelukkig was ik door mijn fantastische fysiotherapeut Pim Pellinkhof in de aanloop naar het WK blessurevrij en tijdens de wedstrijd is dat ook zo gebleven. Ik ben alweer hard aan het trainen voor de volgende uitdaging.

Dit is de eerste keer dat je aan een WK meedoet. Hoe lang heb je getraind voor dit toernooi?

Eigenlijk was dit het hoogste doel om naartoe te trainen vanaf het moment dat ik aan deze sport begon. Maar puur gericht op deze specifieke wedstrijd? Vanaf het EK, halverwege maart.

Heel veel mensen weten niet wat powerliften is. Kun jij het beknopt uitleggen?

In het powerliften zijn er drie disciplines, namelijk het kniebuigen, het bankdrukken en het deadliften. Hiervoor krijgt een atleet telkens drie pogingen om een zo hoog mogelijk gewicht te verplaatsen binnen de daarvoor geldende technische vereisten.

Hoeveel heb jij getild in Minsk om als derde te eindigen?

Op deze disciplines tilde ik tijdens het WK in Minsk respectievelijk 135 kilogram voor de squat, 70 kilogram bij het bankdrukken en 155 kilogram tijdens het deadliften. Met een totaal van 360 kilogram lag ik 2,5 kilogram achter op de nummer twee en 12,5 kilogram achter de nummer een. Dit is nu de tweede internationale wedstrijd waarop ik voor Nederland uitkom. In september volgen de West- Europese kampioenschappen in Turijn.

Je hebt twee Nederlandse records gezet. Dat is een hele prestatie. Hoe moeilijk is het om zoiets te doen?

Eigenlijk valt het wel mee, want de records stonden al op mijn naam, ik heb ze dus alleen verbeterd. Op het moment ben ik nationaal recordhouder in de squat, de deadlift en het totaal. Volgens mij heb ik op mijn allereerste wedstrijd al een squat- en totaalrecord gezet, mede omdat ik er bewust voor heb gekozen pas wedstrijden te doen vanaf het moment dat ik mezelf sterk genoeg vond. Het is niet makkelijk om ze op je naam te houden, want de sport groeit snel en de concurrentie wordt steeds groter en sterker. Dat motiveert natuurlijk enorm om keihard te blijven werken, training in, training uit.

In september staan de West-Europese kampioenschappen in Turijn op je te wachten. Ben je daar nu al voor aan het trainen, of neem je eerst even vakantie?

Eigenlijk begon het trainen direct toen ik terug kwam in Nederland. Eerst een paar rustige trainingen om te herstellen, maar ondertussen zit ik alweer in mijn oude ritme van zesmaal per week keihard trainen. Daar ben ik blij om, want ik geniet van iedere training.

Ga je in Turijn de eerste plaats bemachtigen?

Waarschijnlijk niet, hoewel ik het dolgraag zou willen. Het is iedere keer afwachten welke atleten uit welke landen meedoen. Ik kan niet anders dan concluderen dat Nederland qua niveau toch nog een klein beetje achter loopt op andere landen. Desalniettemin geeft dat enorm veel motivatie om nóg harder te trainen!

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.