Groot Bronswijk-terrein Wagenborgen biedt plek voor proef met ‘Tiny Houses’

Woningstichting Groninger Huis en het Alfa College beginnen een proef met ‘tiny houses’ op het terrein van voormalig psychiatrisch ziekenhuis Groot Bronswijk in Wagenborgen.

Deze zomer moet het eerste van drie huisjes er al staan: 20 tot 25 vierkante meter groot, gebouwd en verwarmd met duurzame en energiezuinige materialen en technieken zodat de milieubelasting minimaal is.

Krachtenbundeling: Fieldlab Practice

Groninger Huis en het Alfa College hebben hiervoor de krachten gebundeld in een gezamenlijk bedrijf: Fieldlab Practice. Dat gaat samen met een werkgroep met dorpsbewoners, het Vernieuwingsnetwerk Leefbaarheid Delfzijl en de gemeente nadenken over het ontwerp voor de ‘microwoningen’.

Eén van de drie huisjes wordt ontwikkeld door studenten bouwkunde van het Alfa College, twee andere types worden elders aangeschaft. In de praktijk moet blijken welke het best voldoet: groter, kleiner en misschien wel mobiel op wielen. Als de proef bevalt verrijzen er op termijn meer op het 36 hectare grote Bronswijk-park.

Nieuwe levensstijl

‘Tiny houses’ zijn vooral in de Verenigde Staten al een trend. Of, beter: een nieuwe levenstijl, zegt Groninger huis-directeur Hilde van Ree. ,,Het is een compleet nieuwe woonvorm, waarbij het vooral draait om genoegen nemen met minder spullen en een kleinere CO2-voetafdruk.’’

Juist in krimp- en aardbevingsgebied kan dat een uitkomst zijn, zegt Ad van Roosmalen namens het vernieuwingsnetwerk. ,,Niet voor iedereen is er een passend huis in Delfzijl en zeker niet voor jongeren. Het vergroot de keuzemogelijkheden voor mensen die in Delfzijl willen blijven en dat is goed voor Delfzijl.’’

Onderdeel van ‘landschapspark’

Het ‘tiny houses’-plan is onderdeel van de herontwikkeling van het Groot Bronswijk tot ‘landschapspark’. Sinds het psychiatrisch ziekenhuis tien jaar geleden sloot ligt het terrein er verlaten bij. De gemeente kocht recent 24 hectare van het park en begint nog dit jaar met de bouw van een kindcentrum. Groninger Huis realiseert in en rond de vroegere directievilla een gezondheidscentrum en ouderenappartementen. Begin maart praat de woningstichting de dorpsbevolking daarover bij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.