Groot gemis voor Grootegast

Een burgervader in de ware zin des woords. Zo kennen Grootegasters hun burgemeester. Kor Dijkstra overleed op 62-jarige leeftijd. De gemeente blijft verslagen achter.

Kor Dijkstra was niet alleen burgemeester, maar voor veel Grootegasters ook vriend. Het nieuws van zijn overlijden komt daardoor dubbel hard aan.

Dijksta had een ongeëvenaard geheugen, een encyclopedische kennis van zaken en meer dan een kwart eeuw bestuurlijke ervaring in Grootegast. In 1985 trad hij aan in Oldenhove om na de herindeling van die gemeente in 1990 door te schuiven naar de fusiegemeente Grootegast. Met zijn 26 dienstjaren was hij de langstzittende burgemeester van het land.

Een hartelijke man en een vraagbaak voor velen. Vroeg je hem iets over een zaak in 1993, dan hoefde hij niet diep in zijn geheugen te graven om tot in detail te vertellen hoe het zat. Daarbij hield hij van korte lijnen en doorpakken. Niet voor niets staan de raadsvergaderingen in Grootegast erom bekend dat ze niet lang duren. Dijkstra had een hekel aan lange niets-inhoudende discussies of onderzoeken. Eigenschappen die naadloos aansloten bij de inwoners van zijn gemeente.

Dijkstra was veel op het gemeentehuis, maar zijn overlijden laat niet alleen daar een grote leegte achter. Grootegasters kennen hun burgemeester als iemand die niet wegliep voor verdriet. Na dodelijke ongevallen in zijn gemeente ging hij steevast op huisbezoek bij familie en geliefden. Maar hij was - met een shaggie in de hand - ook van de partij als er iets te vieren was.

Verslingerd was hij aan het fietsende muziekkorps Crescendo in Opende, waar hij ieder jaar mee naar Duitsland afreisde. Tijdens dat soort reisjes viel het op dat hij van bijna alle leden van de muziekvereniging bij naam kende. Hij vroeg regelmatig naar zaken waar eerder over verteld was. Over zijn eigen zorgen praatte hij liever niet.

Dat Dijkstra al langer ziek was was in de gemeente geen geheim, maar hij wilde er niemand mee belasten. Twee jaar verwijderd van zijn pensioen was Dijkstra er nog op gebrand zijn gemeente goed door het herindelingsproces te loodsen. Daarna zou hij afscheid nemen en eindelijk tijd hebben voor de kleinkinderen en zijn hobby’s - zoals zijn antieke klokken of de grijze Lelijke Eend die hij volledig in oude luister had hersteld, inclusief de rieten mand achterop, waarin hij trots door de gemeente reed.

Zijn termijn afmaken en dan stoppen. Dat was het geplande scenario. Nu neemt Grootegast onverwacht afscheid van hem. Dat het zo snel zou komen had niemand verwacht, al ging zijn conditie de laatste tijd achteruit. Een ernstige longontsteking werd hem dinsdagavond fataal. Kor Dijkstra laat zijn vrouw, twee zoons en twee kleinkinderen achter.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.