Winschoten schrikt op door grote brand, veel schade aan winkelpanden

Een grote brand richtte donderdagavond een ravage aan in het centrum van Winschoten. Eén winkelpand ging verloren, omliggende gebouwen hebben veel schade. Brandweerlieden werkten met man en macht heel de nacht door om te voorkomen dat meer panden zouden worden verwoest.

De leegstaande winkel aan de Langestraat 69 in de stad ging door de vlammenzee verloren, schrijft de gemeente Oldambt . De brand begon mogelijk in het 250-jaar oude pand van Jan Emo Smid, dat sinds 2008 leeg stond. Ook het naastgelegen pand waarin vroeger een Dixons zat, raakte zwaar beschadigd.

loading

De brandweer wist te voorkomen dat meer gebouwen werden vernield. Ook slachtoffers bleven, voor zover bekend, uit. Om kwart over één 's nachts was het grootste gevaar geweken. Wel bleef de brandweer nog heel de nacht nablussen.

Vuurzee

Het was een hectische avond en nacht, voor de brandweerlieden en omwonenden. De winkelpanden in de Langestraat staan dicht op elkaar, er was een groot gevaar voor het overslaan van vlammen.

De brandweer probeerde met man en macht te voorkomen dat meer gebouwen verloren zouden gaan. Extra brandbestrijders werden opgetrommeld, net als bluswagens en hoogwerkers. Ook ambulances en een traumahelikopter werden uit voorzorg besteld.

loading

Om de brandweer de ruimte te geven, zette de politie het hele centrum van Winschoten af. Ook stonden extra brandweerkorpsen paraat, klaar om eventueel snel bij te kunnen springen.

Ontruiming en asbest

Het vuur zorgde voor veel rook. Diverse gebouwen rondom de vlammenzee werden door de politie in allerijl ontruimd. Ook werd een asbest-alarm gegeven. De brandweer raadde mensen aan hun ramen en deuren te sluiten.

Blijf ook op vrijdagochtend nog weg van het getroffen gebied, adviseert de gemeente Oldambt. Er zijn inderdaad asbestdeeltjes vrijgekomen. Er overheen lopen of rijden kan gezondheidsrisico's opleveren.

Ruim eventueel asbest ook vooral niet zelf op, zegt de gemeente. Laat het rustig liggen zodat verspreiding zoveel mogelijk wordt voorkomen. Laat kinderen er niet in de buurt spelen.

Brandstichting?

Het vuur werd donderdagavond rond half tien ontdekt. Kort daarna sloegen de vlammen al uit het dak. De oorzaak is niet duidelijk.

Getuigen vertellen kort na de brandmelding een kwartier lang hevig geknetter te hebben gehoord. Wellicht ontplofte er vuurwerk. De politie houdt rekening met brandstichting en doet onderzoek.

Deel van de winkels nog dicht

Een flink deel van de winkels in de winkelstraat kon vrijdagochtend nog niet open, meldde de gemeente Oldambt. Het gebied is vrijdagochtend geïnspecteerd. De straat tot en met Röben is inmiddels gesaneerd en schoon verklaard. De parkeerplaats aan de Schortinghuisstraat is ook veilig, net als de Kleine Bosstraat en de Gaslaan.

Het gebied van Jan ten Hoor tot de Zeeman ligt vlakbij de plek van de brand, aldus de gemeente. Dit deel moet nog worden gesaneerd en zal waarschijnlijk vrijdag heel de dag niet toegankelijk zijn. De winkels in dit deel van het lint kunnen alleen open als ze een achteringang hebben.

menu