Grote brand woedt in papierloods in Scheemda

Bij afvalverwerkingsbedrijf Virol aan de Haven Zuidzijde in Scheemda woedt dinsdagavond een grote brand in verschillende papierloodsen. Het vuur is nog lang niet gedoofd. In de nacht blijft de brandweer in de buurt, maar het actieve blussen gaat bij daglicht verder.

Het gaat om gebouwen van afvalverwerkingsbedrijf Virol, een grote speler in Noord-Nederland. In de loodsen lag archiefmateriaal, bedoeld voor vernietiging, en gewoon oud papier opgeslagen.

De brandweer probeert nog het kantoorgebouw naast de loods te redden. Dat gaat waarschijnlijk lukken, zegt een woordvoerder van de brandweer even na tien uur 's avonds.

De blusploegen van Scheemda, Winschoten, Hoogezand en Zuidbroek springen bij. In totaal zijn zo'n 80 tot 100 brandweerlieden op de been.

De brand ontstond rond 19.00 uur. Het bedrijf was al gesloten toen de brand werd ontdekt. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Volgens de brandweerwoordvoerder is het een geluk dat het bedrijf vrij geïsoleerd staat, waardoor het vuur - behalve naar het kantoor - niet over kan slaan naar andere bedrijven of woningen.

NL-Alert

Inwoners van onder meer Scheemda en Heiligerlee moeten ramen en deuren gesloten houden vanwege de grote rookontwikkeling. Er is een NL-Alert naar inwoners in de omgeving verstuurd. Ook in Winschoten en Stadskanaal hebben mensen een Alert ontvangen. Het advies blijft van kracht zolang er rook overtrekt.

De rookwolken zijn tot in de wijde omtrek, bijvoorbeeld in Winschoten, Stadskanaal en Veendam, te zien.

Zeker één ambulance is uit voorzorg aanwezig bij de brand. De brandweer drukt mensen op het hart uit de rook te blijven.

Verkeer

De wegen in de omgeving van de loods zijn afgezet, mede omdat de brandweer anders niet aan voldoende water kan komen voor het bluswerk. Brandweervoertuigen moeten over de weg rijden om bluswater uit het Winschoterdiep te halen.

De wind staat zo dat het verkeer op de naastgelegen A7 geen hinder heeft van de rook. Ook het treinverkeer heeft geen last van de brand.

Veel mensen komen kijken bij de brand. De brandweer waarschuwt dat auto's de weg vrij moeten houden voor de hulpdiensten.

Rook

Een meetploeg doet in het gebied metingen in verband met de rookontwikkeling en -verspreiding, meldt de brandweer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.