Grote gift voor virtual reality-project Brandwondencentrum

Een spontane actie naar aanleiding van een recent in Groningen gehouden evenement over digitale trends levert het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis 20.000 euro op.

Het geld is bij elkaar gebracht door de Noordelijke Online Ondernemers (NOO) de organisatie van het evenement en de gemeente Groningen. Het is bestemd voor een project waarbij kinderen die in het brandwondencentrum zijn opgenomen worden gehulpen door het gebruik van Virtual Reality. De gift wordt gebruikt om meer materiaal aan te schaffen.

Het balletje kwam aan het rollen toen klinisch psycholoog Kirsten Lamberts tijdens het evenement, SMC050, vertelde hoe het brandwondencentrum op verschillende manieren gebruik maakt van virtual reality-technieken.

Zo wordt medisch wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect op pijnbeleving en het op peil houden van de conditie van een patiënt met brandwonden. ,,Bijvoorbeeld als je beelden van een virtuele fietstocht koppelt met het daadwerkelijk uitvoeren van de fietsbeweging met speciale pedalen op een ziekenhuisbed’’, verduidelijkt het Martini.

Daarnaast is het brandwondencentrum gestart met een project waarbij met virtual reality op verschillende manieren het isolement van patiënten wordt doorbroken. ,,Ze worden bijvoorbeeld in staat gesteld om met een interactieve 360-graden beleving aanwezig te zijn op een locatie buiten het ziekenhuis, zoals hun eigen schoolklas of bij hun team op het voetbalveld.’’

Daarnaast wordt binnen het project gebruik gemaakt van een bibliotheek aan beelden en spellen die te gebruiken zijn als afleiding bij de pijnlijke verbandwisselingen. Tijdens SMC050 bleek het de grote wens van Lamberts om uiteindelijk alle patiënten in het brandwondencentrum de VR-techniek te kunnen aanbieden. Die wens bleef dus niet onopgemerkt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.