Zendpiraten hebben de reclamemast bij de Blauwe Roos in Winschoten gekaapt. De vondst van een illegale zender werpt nieuw licht op het eerder gesloopte reclamescherm. Daaruit werd enkele weken geleden een processor gestolen. ,,Het was onbegrijpelijk, maar nu is het duidelijk geworden.''

Dat zegt Chris de Raaf, voorzitter van de Retail Club Winschoten. De vereniging heeft een scherm op de reclamezuil bij de Blauwe Roos. Daar laat de club zien wat voor leuke dingen er te doen zijn in Winschoten, ter promotie van de stad. Enkele weken geleden lag de stekker van het LED-scherm er plots uit en stond het scherm op zwart.

Het deed de wenkbrauwen fronsen. De stekker komt niet zomaar los en rond de zuil staat een hoog hek. Enfin, stekker er opnieuw in, dacht de Retail Club en ging over tot de orde van de dag. Maar het liep anders.

Beschuldigende vinger naar zendpiraten

Kort daarop bleek het scherm namelijk wéér op zwart te staan. Ditmaal was de processor uit het scherm gestolen. Onbegrijpelijk, vond De Raaf dat. Wat kon iemand met het ding doen? Het zou de club duizenden euro’s kosten om de elektronica te vervangen.

Maar nu is de aap uit de mouw, denkt de Raaf. Dinsdagavond vond het Agentschap Telecom een illegale zender van een piratenradiozender helemaal bovenin in de mast, vastgemaakt aan de grote ‘M’ van de McDonald’s. ,,Nu begrijpen we wat er is gebeurd. Het kan natuurlijk niet om een illegale zender op te hangen. Het kan niet om de spullen van een ander kapot te maken. Het is schijnbaar moeilijk te begrijpen wat van wie is.’’

Scherm verstoorde het signaal van de zender

Waarom het beeldscherm niet aan mocht staan? ,,Ik heb mij laten vertellen dat het scherm stoort met de zender, dat willen ze natuurlijk niet.’’

De Retail Club heeft opnieuw aangifte gedaan, zegt De Raaf. ,,We zullen zien of het gaat lukken. Dit zullen wel slimme jongens zijn geweest die zich niet makkelijk laten pakken.’’ Hij is blij dat het scherm het in ieder geval weer doet. Op de Facebookpagina’s van de piratenzenders Dippie FM en Firma Zon Nait-Normaal staan foto’s en (drone)videobeelden van de zendmast.

Etherpiraat uit de lucht

De andere zender heeft een nieuwsbericht geplaatst dat de zender door het Agentschap Telecom uit de lucht is. Het agentschap bevestigt dat er een illegale zender was. Het is verboden om via de ether uit te zenden zonder vergunning. Dat kan storingen veroorzaken in het radioverkeer van de luchtvaart en kan ook storend werken op de communicatie van hulpdiensten. Daarnaast vermindert het de kwaliteit van de legale zenders. ,,Het is een economisch delict. Je kunt er een gevangenisstraf voor krijgen. Er is een reden waarom we deze regels hebben’’, zegt een woordvoerder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen