Grote verdeeldheid over snel internet

Onder de 23 Groningse gemeenten heerst verdeeldheid over de subsidieregeling waarmee de provincie snel internet mogelijk wil maken.

Elf gemeenten in het Westerkwartier en Oost-Groningen delen de zorg dat de voorgestelde regeling met 40 miljoen euro van provincie, Economic Board en Nationaal Coördinator Groningen, niet onverkort leidt tot toekomstbestendig snel internet in de buitengebieden.

Glasvezel

Ze willen het liefst glasvezel. De gemeenten vrezen dat de miljoenen worden besteed aan het opkrikken van infrastructuur die binnen afzienbare tijd alweer gedateerd is. Ze vroegen Provinciale Staten in een brief de behandeling van de krediet- en subsidieregeling zes weken uit te stellen.

Woensdag willen Provinciale Staten beslissen of ze 30 miljoen euro op tafel leggen voor de digitale ontsluiting van onrendabele gebieden. Twaalf gemeenten in en bij het aardbevingsgebied (Ten Boer, Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, Groningen, Delfzijl, Appingedam, Loppersum, De Marne. Eemsmond, Winsum, Bedum en Slochteren) voelen niets voor uitstel.

Veel vragen onbeantwoord

Hun regio is bij de introductie van snel internet het eerst aan de beurt. Ze hebben er vertrouwen in dat de juiste techniek wordt gebruikt en willen dat de regeling direct van kracht wordt.

De elf gemeenten die om uitstel vragen, erkennen dat inwoners en ondernemers met smart wachten op een snelle uitrol van beter internet op het platteland. Maar draagt die al direct na aanleg bij aan leefbaarheid, e-health oplossingen, innovatie, onderwijs en economische ontwikkeling? Afgelopen weken is gebleken dat daar nog veel vragen en zorgen over zijn.

Europese staatssteunregels

,,Vanuit het oogpunt van zorgvuldigheid vragen wij u onze zorgen serieus te nemen’’, aldus de brief van de elf gemeenten. Bestuurders, wetenschappers en vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen pleiten voor het gebruik van het toekomstbestendige glasvezel.

Gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) verklaarde vorige week glasvezel niet te kunnen afdwingen. Volgens hem is het voorschrijven van bepaalde infrastructuur bij een aanbesteding in strijd met Europese staatssteunregels.

Uitstel

De brief met het verzoek om uitstel is mede ondertekend door Stichting Breedband Westerkwartier, Snel Internet Westerwolde, Stichting Oldambt Verbindt, Initiatiefgroep Glasvezel Middagh, Coöperatie HumsterNet, Glasvezelinitiatief Steendam en Community Network Noord-Nederland. Steun is er van hoogleraren en onderzoekers van de RUG en Zorggroep Oosterlengte.

De coalitie in Provinciale Staten houdt vooralsnog de teugels strak. De VVD-fractie pleit woensdag voor uitstel van de regeling.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.