Grote zorgen over politie-inzet

Ondernemers uit de Eemshaven maken zich zorgen over de politie-inzet in hun gebied. De bezorgdheid is ontstaan na uitlatingen van de wijkagent.

Op een bijeenkomst van Bedrijfsbelangen Eemshaven (BBE) heeft de wijkagent van de Eemshaven en de haven en het Chemiepark in Delfzijl zijn zorgen geuit over de inkrimping van het politiekorps.

Hierdoor zouden de aanrijtijden bij calamiteiten nog verder in het gedrang komen. Voor Noord-Nederland staan maar twee surveillancewagens standby. Een groot evenement als DelfSail zou niet te behappen zijn voor de politie.

,,Zorgwekkend’’, zegt voorzitter Bastiaan Busz van BBE. ,,Er is onrust onder de leden. We hebben al jaren geen grote calamiteiten gehad hier. Maar wat als er wel echt iets gebeurt?’’

Busz heeft direct na de bijeenkomst van de ondernemersclub aan de bel getrokken bij burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond. ,,Ik ben direct gaan informeren. Mij is verzekerd dat de politie aan onze veiligheidseisen kan voldoen’’, zegt Van Beek.

Politiewoordvoerder Paul Heidanus noemt de uitspraken van de wijkagent ‘ongelukkig’. Volgens hem is de veiligheid wel degelijk gewaarborgd, ondanks de inkrimping door de landelijke reorganisatie. De politiebureau’s in Uithuizen en Delfzijl worden samengevoegd en banen geschrapt: van 120 naar 80 arbeidsplaatsen, zo zoemt rond. Heidanus kent geen ‘exacte aantallen’. ,,Maar het gaat wel om een forse afname’’, weet ook hij.

Ook DelfSail is geen probleem voor de politie, aldus Heidanus. ,,Op grond van ervaringen uit het verleden weten we hoe we zo’n evenement in goede banen moeten leiden en met de bezetting van de politie komt het ook nu goed.’’

De wijkagent zegt niet te te begrijpen dat zijn verhaal onrust teweeg heeft gebracht. ,,Ik herken mij niet in deze discussie en merk ook niets van onrust. Ik loop me het vuur uit de sloffen voor de veiligheid in dit gebied en dat werkt.’’ De medewerker is door zijn meerdere aangesproken op zijn ongelukkige uitlatingen en daarmee is de kous af voor de politieleiding.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.