Grunneger Bouk beloont Marcel Hensema’s Edes met Ter Laanprijs

De tweejaarlijkse K. ter Laanprijs is toegekend aan Marcel Hensema (Winschoten, 1970), voor zijn voorstellingen Mijn Ede (2013) en Mijn Tweede (2015).

In deze door Dagblad van het Noorden met vijf sterren beloonde voorstellingen houdt Hensema de Groningers op speelse wijze een spiegel voor en bracht hij de streektaal buiten de provincie. ,,Door en door Groningse voorstellingen, gespeeld onder de vlag van het Noord Nederlands Toneel en geschreven door Rik van den Bos, verkochten niet alleen elk zaaltje in de provincie, maar ook de Groninger Stadsschouwburg en het Amsterdamse Carré meerdere keren uit’’, aldus het juryrapport.

Hensema groeide op in Hoogezand-Sappemeer en in Mijn Ede tekende hij Groningers zoals hij die leerde kennen in zijn woonplaats. ,,Een stoet van soms bizarre en dan weer poëtische gebeurtenissen en personages trekt voorbij. Als Groningse humor en melancholie al bestaan, dan valt alles hier prachtig op zijn plek. De acteur is het Gronings oppermachtig en spreekt die taal met heel zijn lijf’’, aldus de vijfsterrenrecensie in deze krant. Hensema is aangenaam verrast door het toekennen van de prijs. ,,Spelen in mijn eigen taal voor al die mensen in de dorpshuizen, kerken en schuren, voelde voor mij als thuiskomen. Als acteur, maar ook als mens.’’

De Ter Laanprijs, een geldbedrag van 1000 euro en een oorkonde, wordt sinds 1985 door stichting t Grunneger Bouk toegekend aan personen of instellingen die zich verdienstelijk maken op het gebied van Groninger streektaal en cultuur.

De jury, onder voorzitterschap van burgemeester Peter den Oudsten van Groningen, bestaat uit Jan Groenbroek, Harm van der Veen en Fieke Gosselaar. Hensema verwacht het geld van de prijs, 2 december uitgereikt in restaurant De Boerderij in Slochteren, te gebruiken als startkapitaal voor een Gronings project.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.