Maandag gaat een digitaal tijdschrift voor het Gronings online. Tonko Ufkes, Jan Glas en Hindry Schoonhoven gaan door waar Krödde het loodje legde. Lang leve Oader!

December is een echte feestmaand en dit jaar is het zelfs extra feestelijk: vanaf maandag verschijnt een nieuw tijdschrift voor nieuwe Grunneger literatuur. Het tijdschrift Oader is vandaag in de lucht met een handvol Groningstalige verhalen en gedichten. De inhoud wordt wekelijks aangevuld.

‘Elkneen kin t lezen’

De redactie van Oader kiest bewust voor een digitaal tijdschrift omdat, volgens hoofdredacteur Tonko Ufkes, „ nou elkneen t lezen kin” . Hij en zijn collega’s Jan Glas en Hindry Schoonhoven, willen op een voor iedereen toegankelijke manier de verhalen en gedichten presenteren. Niemand hoeft een abonnement te nemen, het is een kwestie van aanklikken en lezen.

Oader vult het gat dat ontstond toen vorig jaar december het tijdschrift Krödde wegviel. Dit Grunneger Tiedschrift verscheen 34 jaar lang en het is bijzonder dat Jan Glas, de laatste hoofdredacteur van Krödde , meedoet bij Oader . Ufkes en zijn collega Schoonhoven zijn hier heel blij mee; Glas kent de Groningstalige literatuur goed en heeft ervaring met het draaiend houden van een tijdschrift. Hindry Schoonhoven vult aan dat het streven is om ook Oader 34 jaar in de lucht te houden.

Zetje van Krödde

Wekelijks worden nieuwe verhalen en gedichten geplaatst op de site www.oader.nl . De kwaliteit van het werk staat voorop en daarnaast zien Ufkes, Glas en Schoonhoven toe op grammatica en spelling. ,, Oader wordt een echt tijdschrift voor Groningstalige Literatuur, beide met een hoofdletter. Met goede schrijvers en een kritische redactie moet dat lukken’’, zegt hoofdredacteur Ufkes. Juist nu het uitgeven van een Groningstalige bundel vaak moeizaam is, zien de mannen van Oader nog meer de noodzaak om een goed tijdschrift te maken.

Oader wil net als Krödde een aanjager worden voor de Groningstalige literatuur. Daarom is het aardig te vermelden dat het nieuwe tijdschrift deels gefinancierd is met het geld dat nog in kas was bij Krödde. Zo geeft het oude medium een zetje aan het nieuwe. Ook Oader hoopt een podium te worden voor gevestigde en beginnende auteurs. Deze schrijvers kunnen niet alleen hun literaire ei kwijt, ze kunnen nieuwe wegen zoeken, uitproberen en leren van elkaar en van de op- en aanmerkingen van de redactie. Voor de lezer heeft dit een groot voordeel want de teksten bennen aalmoal sekuur tegen t licht holden .

Over de titel van het tijdschrift zegt redacteur Jan Glas dat Oader een mooi en spannend woord is. ,,Daarbij zit het lezen en schrijven van Groninger literatuur zit ons allemaal in het bloed.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen