Guacamole, taco’s en enchiladas uit Warffum

In Warffum kunnen mensen voortaan Mexicaans eten. De eigenaresse geeft een rondleiding door de keuken

Mawi Hernandez wil dat iedereen traditionele Mexicaanse gerechten proeft. Vanuit haar keuken in Warffum verkoopt ze zelfgemaakte maaltijden en verzorgt ze catering.

Potten vol kruiden, schalen met pepers, avocado’s en knoflook en flessen vol tequila staan in de keuken van Mawi Hernandez (30) in Warffum. De tuinkamer van het huis waar ze met haar man David Kloosterhuis (27) woont, is verbouwd tot haar Mexicaanse domein, de keuken van haar bedrijf Cielito lindo.

Maandmenu

Twee keer per maand verkoopt ze op vrijdag en zaterdag haar gerechten voor maximaal vijftig mensen. Elke maand is er een nieuw traditioneel Mexicaans menu. Klanten uit omliggende dorpen kunnen de enchiladas, flautas – opgerolde gebakken tortilla’s met kipvulling – en taco’s van het menu van deze maand ophalen als ze gereserveerd hebben. In Warffum worden de maaltijden gratis bezorgd.

Ver van huis heeft Hernandez, die is opgegroeid in een dorp vlakbij Mexico-Stad, hier een thuis gevonden. ,,Dit is echt van mij. Het is mijn bedrijf, mijn gevoel. Het doet aan thuis denken’’, zegt Hernandez.

Als danseres naar Op Roakeldais

Zeven jaar geleden kwam ze met het Nationale Ballet als danseres naar Op Roakeldais in Warffum. Daar ontmoette ze Kloosterhuis, artistiek directeur van het dansfestival. Ze werden verliefd en na jaren heen en weer reizen tussen Mexico en Nederland kochten ze twee jaar geleden een huis in Warffum.

Daar begint ze voor een verkoopweekend op donderdag met de voorbereidingen. Op vrijdag staat ze om 09.00 uur ‘s ochtends in de keuken en is ze vaak pas ‘s avonds laat klaar. ,,Het zijn gezonde maaltijden. Alles is vers. De smaak verandert als je het ver van te voren maakt’’, vertelt ze.

Familierecepten

Hernandez maakt alles zelf en kookt met familierecepten. Ze kookt haar hele leven al. Als tienjarige begon ze in de keuken van het cateringbedrijf van haar moeder. ,,We stonden allemaal in de keuken: mijn oma, moeder, zus en ik.’’

Als Hernandez haar familie bezoekt, komt ze terug met een koffer vol ingrediënten. ,,Dan neem ik geen kleding maar maistortilla’s, achiote - een kruid uit Mexico – en chili mee. Mijn zus komt in september, die brengt dan weer een nieuwe landing mee’’, zegt Hernandez.

Met Cielito lindo verzorgt Hernandez ook catering en geeft ze kookworkshops. Afgelopen weekend gaf ze de eerste workshop, waar vijftien mensen zelf guacamole en de saus pico de gallo maakten en leerden hoe ze tequila in gerechten kunnen verwerken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.