HJC Manege in Tolbert wordt mogelijk hippisch opleidingscentrum

De vernieuwde HJC Manege in Tolbert moet een spilfunctie krijgen in het Westerkwartier. Foto DVHN Foto: Persburo Melissen

Er zijn plannen om in de HJC Manege in Tolbert een hippisch opleidingscentrum van de grond te tillen voor leerlingen van MBO Terra.

Komend jaar wordt onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden hiertoe. Dit onderzoek moet in januari 2021 zijn afgerond. Als de uitkomst positief in, gaat het hippisch opleidingscentrum in augustus 2021 van start. In het bijzijn van wethouder Elly Pastoor (PvdA, economische zaken, onderwijs en sport) is gistermorgen een intentieovereenkomst getekend tussen de drie partijen die betrokken zijn bij het realiseren van de plannen. Dat zijn Stichting Westerkwartier Paardenkwartier, HJC Manege en MBO Terra.

Jaarlijks veertig leerlingen

Volgens bestuurslid Berend Hoekstra van stichting Westerkwartier Paardenkwartier leidt MBO Terra nu jaarlijks veertig leerlingen uit Noord-Nederland op in het paardenvak. Er is een afdeling voor paardenhouderij waar de leerlingen de fijne kneepjes van het fokken wordt bijgebracht. En er is een afdeling voor paardensport, waarbij de leerlingen vaardigheden leren op het gebied van springen en dressuur.

Overdag capaciteit vrij

Deze leerlingen volgen de theorielessen nu nog op de scholen in Emmen en Meppel, terwijl de praktijkopleiding plaatsvindt in Assen. Als de plannen om te komen tot een hippisch opleidingscentrum in Tolbert doorgaan, worden de lessen vanuit Drenthe hier naartoe verplaatst. Volgens Hoekstra, oud-burgemeester van Leek, heeft de manege in Tolbert alle ruimte voor de opvang van de leerlingen. Hij zegt: ,,De recreatieve paardensport zoals die nu in de manege wordt beoefend, vindt voornamelijk plaats in de avonduren. Daarmee is er overdag in de manage volop ruimte om hier lessen plaats te laten vinden.’’

Stageplekken

Het Westerkwartier staat erom bekend dat hier veel paardensport plaatsvindt. Stichting Westerkwartier Paardenkwartier die enkele jaren geleden is opgericht, stelt zich ten doel om de hippische sport verder te ontwikkelen in deze regio. Daarin past dit plan volgens bestuurslid Hoekstra uitstekend. ,,Voordeel van het Westerkwartier is dat hier makkelijker stageplekken zijn te vinden voor de betrokken leerlingen.’’ Volgens wethouder Pastoor betekent de samenwerking tussen de drie betrokken partijen niet alleen een impuls voor onderwijs en sport, maar ook voor de ontwikkeling van de regio-economie.

menu