Dit pand aan het begin van de Herestraat wordt waarschijnlijk het nieuwe onderkomen van H&M

H&M Groningen verruilt Grote Markt voor Herestraat

Dit pand aan het begin van de Herestraat wordt waarschijnlijk het nieuwe onderkomen van H&M

Kledingzaak Hennes & Mauritz (H&M) verlaat de Grote Markt in Groningen. De Zweedse modeketen heeft de huur per 1 juni 2020 opgezegd, zo bevestigt eigenaar RJB-Groep van het pand.

H&M zit nu nog met vier winkels in de stad: eentje in Paddepoel, twee aan de Grote Markt en een aan de Vismarkt. De dameszaak aan de Vismarkt sluit komende december z’n deuren. De grootste H&M (dames en kinderen) van vier verdiepingen aan de Grote Markt sluit volgend jaar. Wat er met H&M Man aan de Grote Markt gaat gebeuren is nog onduidelijk. Naar verluidt sluit ook die.

Nieuwe grote winkel

De Zweedse modeketen laat weinig los over haar plannen in Groningen. ,,We hebben mooie plannen in Groningen en zijn bezig met een nieuwe grote winkel’’, zegt woordvoerder Laura Muscas van H&M.

Die nieuwe winkel zou H&M beginnen in De Faun, aan het begin van de Herestraat. Daarin zat modezaak Zara gevestigd tot die in 2017 verhuisde naar de oude Bijenkorf-locatie in de Herestraat. Sindsdien staat De Faun leeg. H&M laat niets los over de verhuizing naar De Faun.

Kleding, wonen, eten, drinken

Voorzitter Eric Bos van de Groningen City Club heeft ook vernomen dat H&M z’n intrek neemt in De Faun en zich naast de verkoop van kleding richt op wonen, eten en drinken. ,,Dat zou een opsteker zijn voor die kant van de binnenstad.’’

Leegstand Grote Markt

Dat de Noordzijde van de Grote Markt kampt met grote leegstand, noemt hij jammer. Niet alleen voormalig warenhuis V&D staat er leeg, hetzelfde geldt binnenkort voor het pand van kledingzaak Coolcat en de winkels van H&M. ,,De gemeente is aan het broeden op een plan voor de Noordwand. Zoals het gunstig zou zijn voor de Herestraat als de nieuwe H&M zich daar vestigt, zo zou het goed zijn voor de Grote Markt als die een impuls krijgt’’, zegt Bos.

De gemeente zegt dat de plannen voor de Noordzijde aan het einde van het jaar duidelijk zijn. Ze is op de hoogte van het vertrek van H&M en noemt ook De Faun als nieuwe plek van de modezaak.

Bos zegt dat het over het algemeen meevalt met de leegstand in de binnenstad. Het bevreemdt hem dat schoenenwinkel Scapino van de Vismarkt is vertrokken. Kledingzaak NewYorker neemt de plek van Scapino in. Ook de diverse panden in de Herestraat die leeg staan, hebben of krijgen volgens hem een nieuwe invulling.

Volgens hem zijn de bezoekersaantallen in de Groningse binnenstad uitstekend. ,,We zitten op 22 tot 24 miljoen bezoekers. Ook vorig jaar, met die lange warme zomer.’’

De Faun

De Faun op het hoekje van de Herestraat en het Gedempte Zuiderdiep is een gemeentelijk monument uit 1935, ontworpen door architect Wittop Koning. Die deed dat in opdracht van levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht die er kantoor hield. Naast kantoorruimte was er plek voor magazijnen, een fietsenkelder en een café-restaurant, genaamd De Faun. Kledingketen Zara zat erin tot 2017. Het pand is in handen van de Amerikaanse investeerder Highbrook Investors.

menu