Haarwensen: 'geen centen, maar centimeters’

Vier studenten van de Hanzehogeschool zamelen middels een evenement haar in voor Stichting Haarwensen. Voor twee mensen een nieuw kapsel.

Jasmijn Tempel (19) was 17 jaar toen ze haar lange, lichtbruine lokken verloor. Een bijwerking van de chemokuur die haar lichaam van lymfeklierkanker zou genezen. „In de eerste week viel mijn haar al met bosjes uit”, zegt de geboren en getogen Groningse. Ze speelt met het koordje van haar gebloemde tuniek. „Ik wilde meteen weten of daar een alternatief voor was.”

Pruiken

Die was er, wisten de verpleegsters van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ze meldden Tempel aan bij Stichting Haarwensen, een organisatie die jongeren tot en met 18 jaar met veel haarverlies haarwerken schenkt. Pruiken gemaakt van echt haar dat mensen aan de stichting doneren.

„Het zijn vaak meiden die zelf iemand kennen die ziek is, die hun haar weggeven”, zegt kapster Miranda Sanders (23). In haar salon Haar en Mooi in Stad knipt ze gemiddeld eens per maand voor Stichting Haarwensen. „Dat doe ik gratis. Het is een kleine moeite en het haar wordt voor een goed doel gebruikt.”

Happy New Hair

Het goede doel is ook de reden waarom ze van 1 tot en met 22 januari meedoet aan het evenement ‘Happy New Hair’. Een ‘haarverzamelwedstrijd’, opgezet door vier studenten van de minor Event Management aan de Hanzehogeschool Groningen. Het doel: in drie weken tijd 6000 centimeter haar ophalen.

„Wij willen geen centen, maar centimeters”, zegt Chloé Kasto (19), een van de initiatiefnemers. „Het haar is hard nodig om de haarwerken van te kunnen maken.” Volgens de studente snijdt het mes aan twee kanten. Zowel de mensen die hun haar doneren als de mensen die een haarwerk krijgen starten het nieuwe jaar met een gratis nieuwe coup.

‘Grote impact’

„Het lijkt iets kleins, maar een nieuw haarwerk kan een ziek persoon heel gelukkig maken”, weet Layla Koopal (67). Ze is de derde generatie haarwerkenspecialist bij Frans Koopal Haarwerken in Groningen en zit al 52 jaar in het vak. „Iemand wordt mooi gemaakt op een moment dat die zichzelf vaak helemaal niet zo ziet. Dat heeft een hele grote impact.”

Tempel herinnert zich haar bezoek aan Koopal Haarwerken nog goed. „Het was een paar weken nadat ik met chemo was begonnen en mijn eigen haar was al heel erg uitgedund”, zegt ze. De haaruitval had haar onzeker gemaakt. „Zonder haar voelde ik me niet alleen ziek, maar zag ik er ook echt ziek uit. Met een dik gezicht en een bleke huid.” Tot ze de doos met haarwerken die haar waren toegestuurd doorkeek.

Ze vond een model van lichtbruin haar. „Van dat lange, prachtige haar”, zegt ze. Haar helderblauwe ogen stralen. „De kleur leek heel erg op mijn natuurlijke kleur, dus het besluit was snel genomen.” Ze liet het haar dat ze nog had afscheren. „Ze knipten er een pony in, omdat ik die van mezelf ook altijd droeg. Met de pony was mijn kapsel bijna niet van echt te onderscheiden.”

Haar nieuwe kapsel gaf haar nieuwe energie. „Ik schaamde me niet meer om naar feestjes te gaan”, vertelt ze. „Met het haarwerk op kreeg ik meer vertrouwen om toch gewoon onder mensen te zijn.” Voor het eerst sinds haar ziekte, voelde ze zich even weer ‘gewoon zoals normaal’.

Herinnering

Anderhalf jaar na haar chemotherapie heeft Tempel het haarwerk niet meer nodig. „Na de chemo is mijn eigen haar heel snel teruggekomen”, zegt ze lachend. „Het krult nu heel erg. Dat deed het eerst minder, dat is wel grappig.” En haar oude kapsel? „Die bewaar ik op een paspop in mijn kamer”, vertelt ze. „Het is toch een bijzondere herinnering aan een tijd die mijn leven heeft bepaald.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.