Haderaplein Haren opnieuw op de markt

Haren Burgemeester Pieter van Veen wil een openbare aanbesteding voor het Haderplein in Haren. Hij verraste de raad maandagavond met een voorstel.

Het viel even stil tijdens de vergadering over de financiële toekomst van Haren nadat het hoge woord eruit was: een openbare aanbestedingsprocedure beginnen voor de ontwikkeling van het Haderaplein.

Vrij parkeren op losse schroeven

Het plein - of liever gezegd het feit dat er in de ontwikkeling al te lang nauwelijks schot zit - is een van de hoofdpijndossiers van Haren. Al zes jaar wordt er gepraat en onderhandeld over invulling van de ruimte vlak naast het raadhuis. De kosten van de ‘leegstand’: zo’n 18.000 euro rente per maand over de bestaande lening, zo rekende Van Veen voor. Tijd voor actie dus.

Een openbare aanbesteding zou betekenen dat de geplande komst van een supermarkt niet noodzakelijk is. Hiermee komt ook het door de raad gewenste vrij parkeren op losse schroeven te staan. ,,Dit lijkt mij onhaalbaar’’, sprak Van Veen.

Hoewel de raadsleden aangaven meer tijd nodig te hebben om zich in het voorstel te verdiepen, reageerden zij niet afwijzend op het verzoek van de burgemeester.

Stevige stappen passen in het financiële beleid dat de kersverse coalitie van D66, Gezond Verstand Haren en ‘nieuwkomer’ CDA voorstaat. Zeker nu de raad vorige week bij meerderheid besliste zelfstandig te willen blijven, is het van belang het huishoudboekje zo snel mogelijk op orde te krijgen.

Reservepot gemeente

,,We hebben vorige week vol overtuiging voor zelfstandigheid gekozen’’, zei D66-fractievoorzitter Marjan Bachman. ,,Dit heeft gevolgen. Wie a zegt moet ook b zeggen.’’

Via een motie verbond de raad zich vorige week tijdens het beslissende debat over een fusie met Groningen en Ten Boer aan een bezuiniging van 15,6 miljoen in de periode 2017 - 2023. Dit houdt een extra korting van ruim twee miljoen per jaar in, bovenop het al eerder overeengekomen één miljoen.

In welk vlees het mes precies snijdt, werd maandagavond nog niet duidelijk. De komende twee jaar lijkt een ozb-stijging van 6 procent evenwel onontkoombaar.

De coalitieleden gaven aan sterk in te zetten op het verhogen van de reservepot van de gemeente. Ter aanmoediging deed de fractie van GVH het college dan ook een spaarpot - in de vorm van een (wijze) uil- cadeau.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.