Hagelstenen, schapenvlees en een mes: Hinke rijdt duizend kilometer te paard in Mongolië

Binnen zeven dagen duizend kilometer rijden op Mongoolse paarden. De 28-jarige Hinke van der Werf, verpleegkundedocent aan de Hanzehogeschool, deed het.

Haar reis begon allesbehalve soepel. De eerste dag werd ze bekogeld door hagelstenen zo groot als knikkers, moest ze constant overgeven en kwam ze ook nog eens als 44e en tevens laatste aan. ,,Absoluut geen hoopgevend begin'', vindt Van de Werf.

Slecht begin is halve werk

Het was het begin van de Mongol Derby, 's werelds langste en meest extreme paardenrace. De tocht van duizend kilometer moet binnen tien dagen worden afgelegd op lokale paarden, dwars door Mongolië.

Na haar dramtische start krabbelde Van der Werf op en kreeg ze het voor elkaar om als zevende over de eindstreep te komen. Van der Werf: ,,Geweldig natuurlijk, dat had ik na die zware start echt niet meer verwacht.'' Bovendien won ze ook nog de Vets Choice Award, de prijs voor de deelnemer die het beste op de dieren heeft gepast.

Overnachten met schapenvlees

Onderweg leefde ze van lokaal voedsel zoals schapenvlees, deeg, noedels en soep. ''Een geweldige ervaring, omdat het eten gemaakt werd door de bewoners waar ik de nacht doorbracht'', aldus Van der Werf.

Haar bagage mocht niet zwaarder zijn dan vijf kilo. In haar tas zaten haar slaapzak, een mes, medicatie, een gps, een kilo nootjes en cadeautjes voor locals bij wie ze mocht slapen.

Over haar mooiste moment hoeft ze niet lang na te denken. ,,Ik zag op mijn gps dat ik een snelheid van 55 kilometer per uur haalde. Ik keek omhoog en zag boven me een adelaar vliegen. Ja, toen heb ik wel even een traantje weggepinkt.''

Van der Werf en haar paard vanuit de lucht. Foto Hinke van der Werf

Goede doel

Met haar deelname aan zwaarste paardenrace ter wereld heeft Van der Werf 3800 euro opgehaald voor Artsen Zonder Grenzen. Het is nog steeds mogelijk om haar te sponsoren via deze link.

Dinsdagavond om 22.00 uur wordt er in Nieuwsuur aandacht besteed aan haar deelname aan de Mongol Derby.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.