Halvering bezoek aan overdekte zwembaden

De afschaffing van het schoolzwemmen in 2013 heeft tot een sterke verlaging van de bezoekersaantallen in de gemeentelijke zwembaden van Groningen geleid.

Vooral de overdekte baden De Parrel en het Helperbad zagen de afgelopen drie jaar hun bezoekersaantallen halveren. Het Helperbad noteerde vier jaar geleden nog 104.000 zwemmers; drie jaar later staat de teller op 56.000 bezoekers. Voor De Parrel zijn de cijfers vergelijkbaar: van 90.900 in 2012 naar 56.000 zwemmers vorig jaar.

Zwemdiploma

Het ziet er niet naar uit dat de bezoekersaantallen zich gaan herstellen, in elk geval niet eerder dan dat het schoolzwemmen weer wordt ingevoerd. De gemeente schafte deze vorm van onderricht af om een jaarlijkse besparing van een kwart miljoen euro te realiseren. Schoolzwemmen is ineens weer actueel nu dit jaar opmerkelijk veel jonge kinderen verdrinken.

Begin dit jaar presenteerde de dienst Onderzoek & Statistiek van de gemeente Groningen cijfers over de zwemvaardigheid van leerlingen van basisscholen. De conclusie was toen dat bijna alle kinderen in groep acht van het Groningse basisonderwijs over een zwemdiploma beschikken. Twee procent van de kinderen in groep acht heeft geen zwemdiploma.

Particuliere zwembaden

In de groepen drie had vorig jaar 40 procent van de kinderen nog geen diploma. Of het afschaffen van het schoolzwemmen in 2013 daadwerkelijk effect heeft op de zwemvaardigheid van Groningse kinderen moet dit jaar duidelijk worden. De groep kinderen die nu de basisschool verlaat had tot 2013 nog zwemles via school. Veel ouders namen hun verantwoordelijkheid voor zwemles en kiezen voor zwemles in particuliere baden in stad en provincie.

De daling van het aantal zwemmers in sportcomplex Kardinge is minder heftig. Het jaar 2013 laat wel en flinke dip zien, maar deze daling is mede veroorzaakt door een sluiting tijdens drie zomermaanden vanwege een verbouwing. Kardinge trok vorig jaar 262.200 bezoekers, 161.500 om te zwemmen en 100.700 om te schaatsen. De dienst Onderzoek & Statistiek van de gemeente Groningen becijferde dat in de periode 2010 tot en met 2015 iets meer dan 100.000 personen voor een duik in een bad zijn afgehaakt. De cijfers voor de Papiermolen zijn stabiel, maar blijven weersafhankelijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.