Hamelhuys breidt al na een jaar uit

Het Hamelhuys in Stad opent een tweede locatie. De aanloop van (ex-) kankerpatiënten neemt dusdanig toe dat niet meer met één vestiging kan worden volstaan.

Stichting Hamelhuys is gevestigd in de Paramaribostraat in de West-Indische buurt. De tweede locatie, het voormalige buurtcentrum De Hoogte, gaat waarschijnlijk begin volgend jaar open.

Inloophuis

Inmiddels bestaat het Hamelhuys, dat bedoeld is als inloophuis voor (oud-)patiënten met kanker, een jaar. „Zij kunnen bij ons terecht om met lotgenoten te praten of om mee te doen aan activiteiten”, zegt oprichtster Josje Hamel.

De bestaande locatie van het huis bestaat uit een appartement met een woonkamer en drie slaapkamers. „Als mensen zich willen aanmelden voor bijvoorbeeld schilderen of yoga, moeten we steeds vaker nee verkopen”, vertelt Hamel. „Na het uitklappen van vier yogamatjes is de woonkamer vol.”

Herkenning

Hamel hoort van bezoekers dat het Hamelhuys erg belangrijk voor hen is. „Zij vinden hier een gevoel van herkenning en willen bovendien niet altijd hun familie belasten met hun problemen.” Voordat de stichting haar tweede pand aan de Johan de Wittstraat betrekt, wordt de isolatie verbeterd en zijn er nog andere kleine werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Daarna is het klaar voor gebruik.

De uitbreiding geeft Hamel een dubbel gevoel. „Het is natuurlijk vreselijk dat een voorziening als de onze nodig is als gevolg van deze ziekte. Helaas kunnen we daar niks aan veranderen Kanker is een gegeven. Een op de drie mensen krijgt in ons land deze ziekte.’’

Ze snapt dat niet alle (oud-)patiënten behoefte hebben naar de inloop te komen. ,,Ik ben blij dat we met deze uitbreiding meer mensen in ieder geval die mogelijkheid kunnen bieden.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.