Hamelhuys houdt op te bestaan omdat directeur 'door en door moe' is. Inloophuizen voor (ex-)kankerpatiënten in Groningen en Assen sluiten hun deuren

Josje Hamel in het Hamelhuys in Groningen. Foto: Corné Sparidaens

Stichting Hamelhuys stopt ermee en sluit de deuren van haar inloophuizen voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten in Groningen in Assen. Dat heeft algemeen directeur (en oprichter Josje Hamel) woensdag bekendgemaakt in een videoboodschap op Facebook.

Hamel, zelf ex-kankerpatiënt, heeft besloten te stoppen als directeur. ,,Ik ben moe. Niet doodmoe, maar door en door moe”, verklaart ze deze beslissing. En mijn lijf protesteert heftig op mijn harde werken. Ik zeg altijd: ik word 95. Die ambitie heb ik nog steeds. Maar dan wel graag fysiek en geestelijk fit.”

Hamel zegt aan alles te voelen dat ze nu moet doen wat ze anderen al jaren aanraad: ,,Voor mezelf zorgen. Geen idee hoe het moet. Maar om met Pippi Langkous te spreken: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.”

Hamehuys houdt op te bestaan

Met het vertrek van Hamel houdt het Hamelhuys op te bestaan. Dat heeft het bestuur van de stichting besloten. ,,We willen daarmee de weg vrij maken voor een instantie of groep mensen die ervoor willen zorgen dat er in Groningen en Assen een inloophuis of vergelijkbare voorziening blijft bestaan. Zodat wat wij hebben neergezet kan blijven: een plek waar onze doelgroep elkaar kan ontmoeten en een luisterend oor vindt.”

Hamelhuys sluit per 1 maart de deuren voor de gasten. ,,Als er zich geen nieuwe organisaties melden die de huizen in Groningen en/ of Assen willen overnemen, beginnen we vanaf 1 maart met opruimen en leeghalen en is het streven om de huur van de panden voor de zomer van 2021 te beëindigen. Daarna zal stichting Hamelhuys worden opgeheven en zullen wij onze baten ter beschikking stellen van een ander goed doel in relatie tot kanker.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen