Hans Alders uit onvrede weg als Nationaal Coördinator: Vertrouwen ontbreekt

Alders stopt als Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Dat is woensdagmiddag bekend gemaakt.

In een brief over zijn motivatie te stoppen uit Alders vooral kritiek op het Rijk en minister Wiebes om de versterkingsoperatie van huizen die door aardbevingen schade hebben opgelopen stil te leggen.

Alders zegt zijn werk niet langer te kunnen doen nu het vertrouwen in hem kennelijk ontbreekt. In de brief aan Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) hekelt hij de gang van zaken rond de opgeschorte versterking van huizen in het gasgebied.

Operatie ten onrechte stilgelegd

Volgens Alders heeft het Rijk de versterking ten onrechte stilgelegd. ,,Vanzelfsprekend zal het stoppen van de gaswinning uit het Groningenveld gevolgen hebben. Maar de risico's van vandaag zijn daarmee niet weggenomen', aldus Alders'

Alders zegt te hebben geconstateerd dat gaande het proces Wiebes steeds minder vertrouwen heeft in de adviezen van de NCG. ,,Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat in een aantal gevallen met dedain over de NCG wordt gesproken en de NCG wordt neergezet als de belichaming van de huidig vermaledijde versterkingsaanpak.''

Verder stelt Allders dat het voor hem 'onmogelijk is om te werken in een situatie waarin het meest elementaire vertrouwen ontbreekt''.

Dramatische wending

Gedeputeerde Eelco Eikenaar zei woensdag in Provincicale Staten. ,,Het vertrek van Hans Alders is een flinke en dramatische wending. Alders heeft een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Het neerleggen van deze functie heeft hij niet lichthartig gedaan. We respecteren zijn besluit. Hij spreekt over aantasting van fundamentele waarden. Wij herkennen de ingewikkelde positie van de NCG en zijn worsteling hebben wij waargenomen. We moeten hier als regio over spreken en hoe de toekomst eruit moet zien.''

Alders was 'de beste die we konden vragen'

Alders werd 1 mei 2015 in Slochteren gepresenteerd als Nationaal Coördinator Groningen door minister Henk Kamp. ,,Hij is de beste die we konden vragen’’, zei de vorige minister van Economische Zaken.

Alders moest zich vooral bezighouden met de versterking van huizen in het aardgasgebied. Dat lukte moeizaam en de voormalige comissaris van Groningen kreeg veel kritiek. ,,Captain sussen en blussen’’, noemde cabaretier Freek de Jonge hem afgelopen jaar.

Alders werd in 2015 benoemd voor een periode van vijf jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.