Harco van Vondel claimt zetel D66 Hoogezand

Het vertrek van Harrie Fisscher kost D66 in Hoogezand-Sappemeer alsnog een van haar drie zetels. Harco van Vondel claimt de zetel op persoonlijke titel.

Dat is elf. De gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer telt 23 raadsleden. Nu Harco van Vondel (foto) zijn zetel claimt is de raad verdeeld in elf fracties, waarvan vijf eenmans-/vrouwsfracties: Fractie Julia Polat, CDA, ChristenUnie, Roodgewoon en nu dus Democratische Fractie 2016, de naam waaronder Harco van Vondel zijn zetel claimt.

Verzwegen

Fischer moest de D66, goed voor drie zetels in de Hoogezandster raad, verlaten nadat hij had verzwegen dat hij werd verdacht van ontucht en zich voor de rechter moest verantwoorden. Harco van Vondel is door verschillende veranderingen (lijsttrekker Jaap Velema werd wethouder in Veendam, Mieke van der Werff verhuisde) de volgende op de lijst.

Door verschillen van inzicht over de invulling van het raadslidmaatschap had Van Vondel zich teruggetrokken als actief lid. Het gedachtegoed van D66 bleef hij echter trouw. ,,Fractie en bestuur zien de invulling hiervan al sinds 2010 duidelijk anders, zodat een echte samenwerking binnen de fractie vanuit beide kanten niet realistisch is gebleken’’, aldus Van Vondel in een verklaring.

Onhaalbaar

Van Vondel beseft dat hij vanwege deze standpunten en het programma van D66 in Hoogezand-Sappemeer op de kieslijst staat. Door het accepteren van de zetel verplicht hij zich tot het op eigen wijze invulling geven aan deze door hem als democraat onderschreven punten.

Uit gesprekken is gebleken dat aansluiting bij D66 onhaalbaar is. ,,Aansluiten bij de afdeling Hoogezand-Sappemeer blijkt niet meer mogelijk. Ik heb dat wel aangeboden, maar ze hadden geen zin meer in mij. Het is niet mijn bedoeling om wie dan ook in de wielen te rijden.’’ Als Democratische Fractie 2016 gaat Van Vondel in de gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer zitten. Waarschijnlijk wordt hij 7 november beëdigd.

En daarmee komt het aantal fracties in de gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer op elf. Van Vondel: ,,Dat gaat dus helemaal nergens meer over.’’ En dat terwijl er over een jaar gemeenteraadsverkiezingen zijn voor Midden-Groningen, de nieuwe gemeente waarin Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde met ingang van 1 januari 2018 opgaan. ,,Wellicht kan ik over een jaar bij de afdeling Midden-Groningen van D66 terecht kan’’, aldus Van Vondel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.