Hardere regels in Groninger coffeeshops

Coffeeshops in Groningen moeten mensen bij de deur neerzetten voor leeftijdscontrole. Doen ze dat niet, dan lopen ze kans de zaak te moeten sluiten.

Eén waarschuwing, dan vergunning kwijt

In het nieuwe drugsbeleid van de stad staat dat een coffeeshop de vergunning verliest als twee keer per jaar ontdekt wordt dat een jongere onder de 18 in de zaak is. Eerder was dat pas bij drie keer. Alleen aanwezigheid in de zaak is al genoeg. Of de jongere nou iets koopt of niet.

Controle niet aan deur, maar bij balie

Vrijwel alle coffeeshops in de stad controleren niet op leeftijd bij de ingang, maar pas aan de balie op het moment dat klanten de drugs afrekenen.

Bij een vergadering in het stadhuis over het beleid maakte eigenaar Berend Fokke van coffeeshops De Vliegende Hollander en Reykjavik woensdag duidelijk problemen te hebben met de nieuwe regels. ,,Klanten komen in golven binnen. We moeten wel de tijd hebben voor controle. Wat als mensen gewoon in de wachtrij staan? Levert dat ook een waarschuwing op?’’

Geen medelijden: coffeeshops verdienen genoeg

Ja dus. Aanwezigheid van een minderjarige in de shop is genoeg voor zo’n gevreesde waarschuwing. Burgemeester Peter den Oudsten is onverbiddelijk. ,,Ik begrijp de opmerkingen, maar ik ken de omzetten van coffeeshops en er gaan enorme hoeveelheden geld mee gemoeid. Eigenaren kunnen het best zo organiseren dat er geen minderjarigen binnen komen. Het kost wat, maar het lijkt me prima te doen.’’

Controleurs checken leeftijden in de zaak. Den Oudsten: ,,Aanwezigheid mag niet, kopen mag zeker niet. En ik heb geen argumenten om die regels te veranderen.’’

Regulering wietteelt

Groningen pleit voor regulering van wietteelt, zodat coffeeshophouders hun waar niet illegaal hoeven in te kopen. Landelijk beleid zorgt ervoor dat dat niet doorgaat. In het drugsbeleid schrijft het stadsbestuur nog eens expliciet te vinden dat er een omslag moet komen. Veel raadsfracties zijn daar blij mee.

De coffeeshops in Groningen zorgen volgens de gemeente de laatste jaren nauwelijks voor overlast. Met 14 zaken in de stad zou er een goede balans zijn tussen vraag en aanbod.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.