Hardloper Buitenkamp schiet zichzelf weg

Mooie plaatjes van hardlopers in het open veld of rond het Schildmeer. De Natuurloop Siddeburen wordt op 9 april voor de 25ste keer gelopen.

Het initiatief werd een kwarteeuw geleden genomen door Jan Buitenkamp. Nog langer geleden hielp Buitenkamp (62) bij het organiseren van de halve marathon in Elspeet. Toen daar een eind aan kwam, besloot Buitenkamp, werkzaam bij de gemeente Delfzijl, om samen met zijn vrouw iets dergelijks dan maar dichterbij huis in Siddeburen op te zetten.

Sterrenstatus

De eerste Natuurloop trok 263 deelnemers. In de begintijd bestond de loop uit een 10 kilometerparcours en al snel kwam daar een halve marathon bij. Erik Hulzebosch, Marianne Timmer en Tom Jelte Slagter kwamen naar de start om het startschot te lossen.

In dat illustere rijtje staat na 9 april ook de naam van Jan Buitenkamp zelf. ,,Het leek de organisatie een leuk idee om mij het 25ste startschot te laten lossen. Ik heb daar even een nachtje over moeten slapen, want voor mij hoeft dat niet zo nodig, maar als zij dat nou leuk vinden: vooruit.’’

Lang zal Buitenkamp niet van zijn sterrenstatus kunnen genieten. ,,Ik heb mijn oudste dochter beloofd haar bij de 10 kilometer te ondersteunen. Na het schot leg ik het startpistool weg en ga ik als een speer achter de hardlopers aan die ik zelf kort daarvoor heb weggeschoten.’’

Natuurloop

Toen het organiseren van hardloopevenementen meer gemeengoed werd en organisaties zich moesten onderscheiden, kreeg het loopevenement in Siddeburen de aansprekende naam Natuurloop, met afstanden van 10 mijl (16,1 kilometer), de 4,5 kilometer en 1 kilometer voor de allerkleinsten.

Het officiële deel van de Natuurloop geldt als tweede loop voor het loopcircuit Noord-Nederland. De premie voor het breken van het parcoursrecord (dat van de heren staat op 49 minuten en 58 seconden, dat van de dames op 59 minuten en 9 seconden) is 100 euro.

Scholierenloop

Een van de laatste aanpassingen is de scholierenloop met een eigen klassement en daarin de snelste drie leerlingen van elke school. Buitenkamp bemoeit zich niet meer met de voorbereidingen, maar voor de laatste loodjes wordt door de organisatie nog altijd een beroep op hem gedaan.

Buitenkamp stond aan de wieg van de Natuurloop, maakte het evenement groot en ontwikkelde het, maar de laatste jaren is hij vooral deelnemer. Je kunt zeggen dat hij de Natuurloop in de vingers heeft, maar het weer blijft altijd een onzekere factor. ,,Zon, 15 graden, vrijwel geen wind: ideaal hardloopweer. Onderschat de invloed van het weer niet. Slecht weer kan je veel deelnemers kosten.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.