Haren en het laatste hoofdstuk over de herindeling

De herindelingssoap in Haren nadert zijn ontknoping: maandagavond debatteert de Eerste Kamer over de omstreden fusie van de gemeenten Haren, Groningen en Ten Boer.

De Harense droom voor zelfstandigheid spat uiteen in Den Haag
Lees verder

Een definitief besluit over de toekomst van Haren volgt dinsdag, als de Eerste Kamerleden stemmen over het wetsvoorstel om Haren, Groningen en Ten Boer samen te voegen.

Het debat en de stemming zijn de laatste formele stappen die nodig zijn om de voorgenomen herindeling onherroepelijk te maken. Hiermee komt een einde aan een jarenlange en verwoede discussie over de toekomst van de gemeente. Hoe dat precies zat, kun je zien in onze tijdlijn.

Onlangs stemde de Tweede Kamer in meerderheid voor de fusie, die tegen de wens van de Harener gemeenteraad ingaat.  De raad wil dat Haren een zelfstandige gemeente blijft.

Nu Haren droom verliest, moet samenwerking met Groningen van start
Lees verder

Van drie naar één op 1 januari

Als de fracties in de Eerste Kamer zich achter de collega’s in de Tweede Kamer scharen, betekent dat ook in de Senaat een ruimte meerderheid voorstander is van een fusie. In dat geval gaan de drie gemeenten vanaf 1 januari 2019 verder op in één gemeente met de naam Groningen. De nieuwe gemeente krijgt dan eerst een waarnemend burgemeester, benoemd door de commissaris van de Koning.

Haren likt de wonden na Tweede Kamerdebat: ‘Ik heb de vlag halfstok gehangen’
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.