Haren: samen de blik vooruit

De voltallige Harener gemeenteraad stemde donderdagavond in met het voornemen van het college om zowel een fusie als behoud van zelfstandigheid te onderzoeken. Vanzelf ging het niet.

De extra raadsvergadering over de bestuurlijke toekomst van Haren verliep moeizaam en was vooral een herhaling van zetten. Uiteindelijk wist de verdeelde raad de handen toch ineen te slaan.

De zeventien raadsleden gaven burgemeester en wethouders mee zich vol in te zetten voor het zogeheten tweesporenbeleid: het verkennen van het behoud van een zelfstandig Haren én een fusie met Groningen en Ten Boer. Aan dit besluit ging een tijdrovende reconstructie vooraf van eerdere informele overleggen en vergaderingen.

,,Daar zitten we weer.’’ Met deze woorden leidde fractievoorzitter Meinard Wolters van Gezond Verstand Haren (GVH) aan het begin van de vergadering een kort maar snedig betoog in. ,,Het begint hier in de raad op een soap te lijken. Stel dat Joop van den Ende dit scenario wil kopen, wellicht kunnen we dan met dat geld onze schuldenpositie verbeteren?’’

Meerdere raadsleden schetsten in vogelvlucht nog even het ‘wabberende’ verloop van de herindelingshistorie: Haren wil zelfstandig blijven, toch met Tynaarlo trouwen, o nee, toch zelfstandig blijven.

Ook kwam het wethouder Michiel Verbeek (D66) en burgemeester Pieter van Veen op een standje te staan. Verbeek vanwege het feit dat hij eerder al de raad verzuimde te informeren over het collegebesluit om het tweesporenbeleid te volgen.

De burgemeester bood zijn excuses aan omdat hij zich onlangs in de media liet ontvallen dat de kans op een zelfstandige toekomst voor Haren nihil is. Deze uitspraak deed hij nadat gedeputeerde Patrick Brouns de gemeente vorige week dwong het gesprek met Groningen en Ten Boer aan te gaan. De provincie laat de gemeente niettemin ook ruimte om te onderbouwen waarom zelfstandig blijven een beter idee is.

Uiteindelijk keken de raadsleden ook kritisch naar hun eigen functioneren. Ze constateerden dat het de hoogste tijd is om zich niet slechts blind te staren op de eigen standpunten.

Haren heeft nu tot 1 juni de tijd om beide scenario’s te onderzoeken: fuseren en zelfstandig blijven. De voorkeur van de raadsmeerderheid gaat nog steeds uit naar het laatste. op 30 mei buigt de raad zich over beide ‘sporen’ en besluit welke optie het beste is voor de bevolking.

Vrijdag zitten het college en raadsleden (van elke fractie één) met de collega’s van Groningen, Ten Boer en de gedeputeerde aan tafel voor een eerste fusie-overleg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.