Haren stelt vragen over open overleg

Er heerst nog veel onduidelijkheid over het verloop van het open overleg tussen de gemeenten Haren, Ten Boer en Groningen.

Dat bleek maandagavond tijdens de raadsvergadering in Haren, waarin de raad zich boog over de inbreng van Haren in het zogenoemde ‘open overleg’ met de gemeenten Groningen en Ten Boer.

Onderhandelingspunten

In een raadsbericht een schriftelijke mededeling van het college van B en W aan alle leden van de raad zetten burgemeester en wethouders een aantal voor hen belangrijke onderhandelingspunten op een rij. Deze werden maandag voorgelegd aan de raad.

Zo wil het college dat alle afspraken tussen Haren en de nieuw te vormen gemeente terechtkomen in een convenant. Ook moeten eigen identiteit, de groene uitstraling en het landelijke karakter behouden blijven en mag herindeling niet leiden tot een ‘substantiële verhoging’ van de lasten voor inwoners.

Verder wil het college voorkomen dat een fusie invloed heeft op lopende projecten, zoals de ontwikkeling van het Haderaplein, het stationsgebied en Haren Noord.

Vragen

Tot een vruchtbare inhoudelijke bespreking van deze wensen kwam het maandagavond evenwel niet; er leefden te veel vragen over het verloop van het proces en de verwachtingen van de provincie. ,,Welke stappen zijn er al wel en niet gezet?’’, wilde CDA-factievoorzitter Mathilde Stiekema weten.

,,We zitten nog in een wat onbekend circuit’’, erkende burgemeester Pieter van Veen. ,,Er is geen strakke agenda van de provincie. Daar willen we donderdag ook meer duidelijkheid over krijgen.’’

Overleg

Donderdag schuift het college met vier afgevaardigden uit de raad (Marjan Bachman van D66, Meinard Wolters van Gezond Verstand Haren, Dieta Praamstra van ChristenUnie en Hans Sietsma van GroenLinks) aan bij Groningen en Ten Boer voor het eerste overleg.

Wat er daarna precies staat te gebeuren, is afwachten. Helder is dat de raad in Haren op 30 mei moet besluiten of ze zelfstandig wil blijven of naar aanleiding van het open overleg kiest voor een fusietraject met buren Groningen en Ten Boer.

Missen

De fractie van D66 liet bij monde van voorzitter Marjan Bachman weten dat in het raadsbericht wat hen betreft nog een aantal belangrijke zaken mist. De democraten zien graag zwart op wit dat de ‘groene buffer’ tussen Haren en Groningen onbebouwd en ongeasfalteerd blijft. Hiernaast zien ze graag vastgelegd op welke manier inwoners in het proces worden betrokken.

De op- en aanmerkingen van de fracties leidden tot het compromis dat het comité dat donderdag om tafel zit, eerst nog met elkaar bespreekt wat de inzet zal zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.