Haren trekt stekker uit deelname fusieproces

De gemeente Haren werkt niet langer mee de herindelingsprocedure die door de provincie is ingezet en richt zich vanaf nu geheel op een zelfstandige toekomst.

Roerige raadsvergadering

Dit besluit nam een meerderheid van de gemeenteraad gisteravond door in te stemmen met een motie. Aan de stemming ging een lange en roerige raadsvergadering vooraf, waarin burgemeester Pieter van Veen zijn zorgen uitte over de financiële en personele gevolgen van deze keuze. Het kwam het college bovendien op een motie van wantrouwen te staan, die het overleefde.

De motie met daarin de oproep de stekker uit het herindelingsproces te trekken, kwam van de coalitiefracties van D66, Gezond Verstand Haren (GVH) en het CDA.

,,We hebben loyaal meegewerkt aan het vaststellen van het herindelingsontwerp, waarmee we deze fase als afgerond kunnen beschouwen’’, lichtte D66-fractievoorzitter Marjan Bachman toe. Namens de voltallige coalitie benadrukte ze dat alle mankracht en energie vanaf nu nodig zijn voor behoud van zelfstandigheid en de uitwerking van het daarbij behorende stappenplan, plus de invulling van de bezuinigingen.

Consequenties

Net als de oppositiefracties VVD, GroenLinks, PvdA en de ChristenUnie, waarschuwde ook Van Veen herhaaldelijk voor de consequenties van dit besluit. Volgens de burgemeester betekent het dat Haren hiermee feitelijk onder financiële ‘curatele’ van Gedeputeerde Staten komt te staan. ,,Elke nieuwe uitgave moet goedgekeurd worden door GS. Minder uitgeven is natuurlijk prima, maar meer uitgeven zou een probleem kunnen zijn.’’

Daarbij verliest Haren mogelijk inspraak aan de onderhandelingstafel, mocht het tot een fusie met Groningen en Ten Boer komen. Verder uitte Van Veen zich uiterst bezorgd over het gemeentepersoneel. ,,Het laatste half jaar zijn zestien mensen vertrokken, de verwachting is dat dit zo doorgaat. Als we later in het proces mensen extern moeten inhuren, gaat dit veel geld kosten.’’

Het voorstel om de motie tot nader order uit te stellen vond geen weerklank. De coalitie stelde dat, mocht de fusie doorgaan, er op een later moment nog voldoende tijd is om mee te doen aan de gesprekken.

Herindelingsontwerp

Gedeputeerde Staten stellen op 13 september het herindelingsontwerp vast. Hierna kunnen burgers en gemeente hun zienswijzen indienen, alvorens er een advies naar minister Ronald Plasterk gaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.