Haren verliest laatste slag om definitieve locatie OBS de Brinkschool

De nieuwe gemeente Groningen mag besluiten wat de nieuwe locatie van OBS de Brinkschool wordt. De Harense gemeenteraad was maandagavond verdeeld over een goede oplossing voor de verwachte verkeersproblemen.

D66, VVD en ChristenUnie (CU) stelden voor het oorspronkelijke plan om de school naar de Rummerinkhof te verhuizen aan te houden, zij het met wijzigingen die de verkeerssituatie zouden verbeteren.

CDA, Gezond Verstand Haren (GVH), PvdA en GroenLinks (GL) geloofden niet dat wijzigingen in het plan de verkeersveiligheid zouden garanderen. Zij stelden daarom voor het verhuisplan over te laten aan de nieuwe gemeente Groningen en daarbij duidelijke aantekeningen in het overdrachtsdossier te maken.

Verhuisplan

De Brinkschool is hard toe aan een groter schoolgebouw. Sinds vorig jaar stuurt het college van burgemeester en wethouders aan op een verhuizing naar het lege schoolpand van het Zernike College aan de Rummerinkhof. Probleem met dit plan is dat de school daarmee de buur wordt van de Peter Petersenschool en dat verkeersproblemen zou veroorzaken.

De twee scholen leverden in oktober een alternatief plan in, waarmee volgens hen de problemen verholpen zouden worden. Dit plan hield onder meer in dat er een gezamenlijk, verkeersvrij schoolplein zou komen. Ook zou er vlakbij de school een gelijkwaardig kruispunt worden gebouwd en zouden de scholen verschillende begintijden aanhouden.

Mag Haren nog zelf besluiten?

In opdracht van de raad, bestudeerde het college het plan van de scholen. Vorige week liet ze weten dat het beter was als de nieuwe gemeente Groningen een besluit zou nemen. Reden: een negatief ambtelijk advies over de verkeersveiligheid.

In een laatste poging om de school voor de fusie met Groningen en Ten Boer toch duidelijkheid te geven, wilden D66, VVD en CU de voorstellen van de school wel aannemen. Volgens de partijen zou het een principeuitspraak zijn. Natuurlijk zou de nieuwe gemeente Groningen de details uit moeten werken, maar dan was het besluit voor de locatie in ieder geval genomen. Dat zou volgens de partijen ook de wens van 600 ouders honoreren.

Bezwaren

CDA, GVH, PvdA en GL vroegen zich af of het voorstel van de andere drie partijen wel aan de verkeersveiligheid getoetst was. Volgens hen is het in het belang van de scholen, leerlingen en hun ouders om geen overhaaste beslissing te nemen. „Ik neem liever een goed besluit, dan dat ik nu een niet gedegen amendement aanneem”, vatte Jacob Boonstra (CDA) de stemming treffend samen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.