Haren waakt voor tweede Project X

De gemeente Haren neemt woensdagavond maatregelen om een herhaling van de grootschalige Project X-rellen vier jaar geleden te voorkomen. De maatregelen zijn het gevolg van een actieve facebookpagina waar jongeren wordt opgeroepen woensdag naar het Groningse dorp te komen.

De maatregelen bestaan onder meer uit zichtbaar en onzichtbaar politietoezicht in dorp. Ook worden de toegangswegen en het treinstation in de gaten gehouden. 

'Verjaardagsfeestje'

Het is woensdag exact vier jaar geleden dat de Groningse plaats werd overrompeld door duizenden relschoppers die een spoor van vernieling achterlieten. De rellen in Haren begonnen nadat een meisje uit het dorp een uitnodiging voor haar zestiende verjaardag verstuurde via Facebook.

Ze plaatste de oproep openbaar en dus zichtbaar voor iedereen in plaats van alleen zichtbaar voor haar eigen vrienden. De uitnodiging werd massaal gedeeld. De hype die ontstond resulteerde in duizenden bezoekers, 30 gewonden en 250.000 euro schade. 

Het is volgens de woordvoerder van de Gemeente Haren de eerste keer na de rellen in 2012 dat er op Facebook weer actief wordt gesproken over Project X in Haren. ,,Mensen krijgen een herinnering op hun tijdlijn en zo wordt de pagina langzamerhand weer actief."

Jongeren trekken op in Haren tijdens de Project X-rellen. FOTO KEES VAN DE VEEN
Jongeren trekken op in Haren tijdens de Project X-rellen. FOTO KEES VAN DE VEEN

Serieus

Of er daadwerkelijk mensen gaan afreizen naar Haren is de vraag. Gemeente en politie nemen de berichten op Facebook 'uiteraard serieus', maar verwacht niet dat het uit de hand gaat lopen. Wel is woensdag meerdere malen overleg geweest tussen de gemeente en de politie. Aan het eind van de middag was het nog rustig in Haren, en er zijn geen bijzonderheden gemeld.

'Goede kant'

Het facebookevenement voor vanavond is aangemaakt met een fictief profiel van ene Harry van Assen. In een interview met het Harener Weekblad vertelt hij ,,Ik denk dat de jeugd zich van de goede kant wil laten zien en aan wil tonen dat er best een feest zonder rellen plaats kan vinden. Maar daar zal geheid de uitdaging liggen."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.