Haren worstelt met te volle scholen en wegen

De komst van de nieuwe wijk Het Harener Holt in Haren-Noord levert groei én een probleem op: wegen en basisscholen raken overbelast. Ouders zijn ongerust, de gemeente puzzelt erop los.

De Brinkschool barst uit zijn voegen: de lerarenkamer is veranderd in een lokaal, de directiekamer in de koffiekamer en op het schoolplein staan twee noodlokalen. Alleen zo is er plek voor de 12 groepen (295 leerlingen) die de school aan de Oude Brinkweg telt. En de school is groeiende.

Net als de Peter Petersenschool aan de Rummerinkhof, die eveneens tegen de grenzen van de huisvesting aanloopt. Daar geldt een leerlingenstop voor de groepen 2 tot en met 8. Hiernaast maakt de school gebruik van het naastgelegen pand; de vroegere locatie van Visio, de school voor slechtziende en blinde kinderen.

Directeur Tom Verbeek van de Peter Petersenschool denkt dat de druk op de school in Haren mede toeneemt door het verrijzen van Het Harener Holt.

Infrastructuur

De nieuwe wijk in het gebied tussen Haren en Groningen telt in totaal 572 woningen. Het gros is gebouwd, een deel is nog in aanbouw. „Zo’n uitbreiding vraagt ook om uitbreiding van de scholen. Of daar tijdig in is voorzien, is de vraag”, stelt de directeur.

Voor Fransje Reesink, moeder van twee leerlingen van de Brinkschool, is het helder. „Het enige wat de gemeente de laatste jaren heeft gedaan, is huizen bouwen en geld incasseren voordat Haren straks opgaat in Groningen.” Aan de gevolgen voor de infrastructuur of scholen is onvoldoende gedacht, betoogt ze.

De kwestie levert volgens Reesink en andere ouders bovendien een onveilige verkeerssituatie op rondom de school, waar fietsers, auto’s en bussen de weg delen. Met name in de ochtend is het chaos, als alle middelbare school- en basisschoolleerlingen naar hun scholen gaan en Hareners naar hun werk.

Wethouder Michiel Verbeek weerspreekt stellig het verwijt dat de gemeente niet goed heeft nagedacht. ,,Je moet kijken naar het totaalplaatje. Toen we begonnen met de plannen voor Het Harener Holt, was er genoeg ruimte op al onze scholen. Alleen is de situatie een stuk complexer dan door sommigen wordt geschetst.” Zo blijkt de praktijk weerbarstiger en is de ene school populairder dan de andere. Verbeek: „En daar zoeken we een oplossing voor. In september gaat er een voorstel naar de raad.”

Nieuwbouw

De gemeente heeft 18,5 miljoen euro uitgetrokken om alle scholen in Haren te huisvesten. Dit betekent nieuw- en verbouw voor een aantal scholen, waaronder de Brinkschool die vermoedelijk verhuist naar het oude Zernike College aan de Rummerinkhof. Voor de Peter Petersenschool wacht nieuwbouw op de bestaande locatie.

Om de verkeersproblematiek het hoofd te bieden, wordt onder meer gekeken of de scholen op verschillende tijden kunnen beginnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.