Hareners op naar provinciehuis

Zowel voor- als tegenstanders van een fusie tussen Haren en Groningen-Ten Boer staan deze week in het provinciehuis. Ondertussen gaat het proces gewoon door.

Vanmiddag al staan Harener tegenstanders van de herindeling met Groningen op het Martinikerkhof. Ze hebben honderden zogeheten zienswijzen tegen de herindeling verzameld. Woensdag ontvangt gedeputeerde Patrick Brouns de voorstanders. Het gaat hierbij vooral om vertegenwoordigers van vier politieke partijen (PvdA, VVD, GroenLinks en ChristenUnie). Zij overhandigen de provincie zienswijzen die juist pleiten voor herindeling.

De verzamelde zienswijzen worden betrokken bij het herindelingsvoorstel dat uiteindelijk in Den Haag op de burelen van de volksvertegenwoordiging belandt.

Ondertussen gaat het proces dat moet leiden tot samensmelting van de drie gemeenten verder. Haren heeft aangegeven niet meer aan tafel te willen zitten. De Drentse oud-gedeputeerde Marga Kool treedt nu op als verbindingsofficier.

In een brief aan de Groninger gemeenteraad melden B en W van Stad dat voor de medewerkers van alle drie gemeenten een ‘open arbeidsmarkt’ wordt ingesteld. Tot het moment waarop definitief wordt besloten over herindeling worden op die markt vacatures in de drie gemeenten uitgewisseld. De bedoeling is dat vacatures met bestaande capaciteit wordt ingevuld om te voorkomen dat deskundigheid van buiten moet worden ingehuurd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle medewerkers in dienst komen van de gemeente Groningen. Vanwege het verzet in Haren tegen een herindeling kan die gemeente aangeven dat ze niet meedoet aan de arbeidsmarkt.

In het overleg tussen de drie gemeenten gaat het ook over afspraken over de uitgangspunten van de herindeling. In die afspraken staat het groene karakter en de natuurwaarden in het gebied tussen de gemeenten bovenaan. In Haren bestaat aanzienlijke angst dat Groningen uiteindelijk de groene long tussen beide gemeenten volbouwt.

Ook moet er duidelijkheid komen over de nabijheid van gemeentelijke dienstverlening en ook bestuur en politiek. Nogmaals wordt uitgesproken dat de nieuwe gemeente (die Groningen gaat heten) er per 1 januari 2019 moet zijn. Voor de gemeenteraad van die nieuwe gemeente worden daarom in november 2018 verkiezingen gehouden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.