Harense 1 aprilgrap wordt werkelijkheid

Hans Meles, de Harense bedenker van 1-aprilgrappen, komt niet meer bij van de lach. De grap die hij dit vooorjaar bedacht, is nu door inwoners van de door herindelingsperikelen geplaagde gemeente tot werkelijkheid gemaakt.

Bezorgde inwoners hebben dit weekeinde het plan gelanceerd om enkele tonnen in te zamelen voor de financieel armlastige gemeente als de politiek kiest voor zelfstandigheid.

Meles, die al 25 jaar 1-aprilgrappen bedenkt en publiceert via verschillende media, herkende in het initiatief zijn meest recente 1-aprilgrap. Toen maakte hij via Harendekrant.nl het initiatief van een werkgroep van dorpelingen kenbaar die samen geld op tafel zouden leggen om daarmee de zelfstandigheid van de gemeente te bewerkstelligen.

De grap was de initiatiefnemers van de stichting Zelfstandig Haren kennelijk ontgaan. ,,Zij benaderden de redactie van Harendekrant met hun initiatief. Toen Hein Bloemink van de krant hen vertelde dat dit plan tien weken geleden al als 1-aprilgrap gepubliceerd was, bleef het enige tijd stil”, weet Meles.

Hij ziet opvallende overeenkomsten tussen zijn grap en het serieuze initiatief van de Hareners Karma Sierts, Adrie Wierda en Henk Broekema. ,,Zoek de zeven verschillen”, schertst Meles. ,,Ik had het over een werkgroep, nu is het een stichting.”

,,Ik heb wel vaker 1-aprilgrappen bedacht die later werkelijkheid werden, maar nog nooit zo snel”, vertelt Meles. Lang geleden kwam Meles met de grap dat op televisie internetpagina’s geopend kunnen worden. ,,Dat kan inmiddels.”

Zo zijn meer grappen door de werkelijkheid ingehaald. ,,De eerste was toch de beste. Dat was de grap dat mensen kastjes konden ophalen om verkeerslichten van rood op groen te laten verspringen, die bij het gemeentelijk busbedrijf van Groningen overbodig waren geworden.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.