Harense raadsleden D66 zeggen lidmaatschap partij op

D66 in de raad van Haren. Vlnr: Peter Hidding, Wil Legemaat, Marjan Bachman, Rogier van der Heijden, Céline Fenijn. Foto: Archief Geert Job Sevink

Vier leden en een commissielid van de Harense gemeenteraadsfractie van D66 hebben het lidmaatschap van hun partij opgezegd.

Fractievoorzitter Marjan Bachman en de raadsleden Wil Legemaat, Céline Fenijn en Peter Hidding, en commissielid Ries de Langen voelen zich in het herindelingsproces in Groningen in de steek gelaten door hun partijgenoten, schrijven ze in een brief aan het landelijke bestuur.

Ze stappen per 31 december 2018 op, zodat zij in de gemeenteraad nog hun inbreng kunnen leveren aan de overgang naar de nieuwe gemeente. ,,Maar daarna is het finito’’, zegt Bachman.

Geen dialoog op inhoud

Volgens het vijftal bleek een interne dialoog op inhoud niet gevoerd te kunnen worden. Haagse D66’ers deden niets met de informatie die hun partijgenoten uit Haren aanleverden, maar volgden kritiekloos alle hele en halve onwaarheden van de provincie, zo luidt het verwijt.

Ze schrijven: ‘D66 heeft als eerste richtingwijzer: Vertrouw op de eigen kracht van mensen. Dat zijn inhoudsloze woorden gebleken in de houding naar Haren toe. De opvattingen van de grootste fractie in de gemeenteraad en die van de ervaren wethouder in het Harense gemeentebestuur zijn systematisch genegeerd.’

Regeringsdeelname

Niet alleen de herindeling heeft de Harense raadsleden doen besluiten om de partij de rug toe te keren. Ook de deelname aan de regering, ‘de wijze waarop D66 zich heeft vastgenageld in een landelijk regeerakkoord’, heeft hen vervreemd van de partij.

‘D66 is in onze ogen ver af komen te staan van de idealen die de partij ooit zo aantrekkelijk maakten. Sterker nog: D66 is bestuurlijk en uitvoerend verworden tot datgene waartegen de partij ooit werd opgericht! Dogmatisch, regentesk en top-down in plaats van luisteren naar ‘van onderop’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen