Hartewens burgemeester de Vries van Zuidhorn gaat na vijftien jaar in vervulling

Waarnemend burgemeester Greetje de Vries-Leggedoor legde gisteravond ten overstaan van commissaris van de Koning René Paas de eed af. Loco-burgemeester Fred Stol en wethouder Bert Nederveen kijken toe. Foto Duncan Wijting

Greetje de Vries-Leggedoor (62) uit Nieuw-Buinen, die woensdag aantrad als waarnemend burgemeester van Zuidhorn, deed vijftien jaar geleden al een gooi naar deze burgemeesterspost.

Als opvolger van Leendert Klaassen werd zij indertijd gepasseerd ten faveure van Bertus Fennema, die eerder gedeputeerde was in Groningen.

In zijn toespraak bij de installatie van De Vries in een volle raadzaal maakte commissaris van de Koning René Paas woendagavond melding van haar eerdere vergeefse sollicitatie. Paas wist van de ambitie van De Vries burgemeester te willen worden. Hij haalde een artikel van ruim tien jaar geleden uit deze krant aan. Daarin vertelde De Vries in een openhartig interview dat zij ‘desnoods voor nop’ burgemeester had willen worden. Toen de nieuwbenoemde burgemeester gisteravond te kennen gaf dat zij zich deze uitspraak niet meer kon herinneren, haalde Paas het krantenknipsel tevoorschijn als overtuigend bewijs.

Geen sinecure

Paas noemde het geen sinecure een geliefde burgemeester als Bert Swart op te volgen. Deze overleed op 29 juni na een kort ziekbed. ,,Maar als iemand het kan, dan bij jíj dat’’, sprak Paas. Hij kenschetste haar als zorgzaam, nuchter en wijs met een volle inzet voor de gemeenschap. ,,Dit is een perfecte match.’’

Dat Zuidhorn met haar komst een vrouwelijke burgemeester krijgt, is volgens Paas mooi meegenomen in een college van B en W dat tot nu uit louter mannen bestaat. Loco-burgemeester Fred Stol had de annalen erop nageslagen. Behalve de gemeente Zuidhorn hadden ook haar rechtsvoorgangers als Aduard, Oldehove en Grijpskerk in ruim twee eeuwen tijd niet eerder een vrouw als burgemeester.

Bescheidenheid

In reactie gaf De Vries blijk van bescheidenheid. Ze sloot haar speech af met de woorden: ,,Dankjewel dat jullie mij willen hebben.’’ In overleg blijft de nieuwe burgemeester aan als Eerste Kamerlid voor het CDA.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen