Haven Schier wordt uitgediept

Na drie jaar van niet of nauwelijks baggeren ligt er een voorstel om de jachthaven van Schiermonnikoog weer op diepte te brengen.

Burgemeester en wethouders willen komend jaar een kleine 50.000 euro uittrekken voor baggerwerkzaamheden. De bedoeling is om de jachthaven op een diepte van maximaal 1,90 meter onder NAP te krijgen. Met een ploegboot wordt het in de vakken aanwezige slib richting de uitvaartgeul gebracht. Vervolgens wordt het verzamelde slib door middel van waterinjectie de haven uitgewerkt.

Klachten

Deze werkwijze is volgens het college de enige mogelijkheid. Tot 2009 werd het baggerslib in de Waddenzee gestort, maar door Natura 2000-regels kan dit niet meer. Sindsdien moet het slib naar een baggerdepot en het legen daarvan kost veel geld. De gemeenteraad besloot daarom in 2013 en 2014 de jachthaven niet meer uit te baggeren. Daardoor werd de haven ondieper en kwamen er zelfs berichten over boten die scheef aan de steigers lagen bij laag water.

Proef

Afgelopen voorjaar voerde de gemeente een proef uit met een ploegboot en waterinjectie. Hoewel deze baggerwijze in grotere jachthavens een beproefd recept is, vielen de resultaten tegen. Volgens het college is dit te wijten aan de ervaring van de baggeraar, weersomstandigheden en de kwaliteit van de ploegboten. Daarnaast zou het verwachtingspatroon bij een aantal partijen te hoog zijn geweest.

Kostenvoordelen

Het college ziet het wel degelijk als een effectieve methode en wil in 2016, bij wijze van proef, twee tot drie keer de combinatie ploegboot en waterinjectie inzetten. Bovendien zijn er kostenvoordelen. Als de gemeente niet baggert, dalen de inkomsten aan liggeld en toeristenbelasting met 70.000 euro. Dit terwijl baggeren naar een diepte van 1,90 meter onder NAP juist extra inkomsten genereert. De haven kan dan boten met een grotere diepgang aan, liggelden kunnen omhoog van 60 naar 70 cent per vierkante meter en er kunnen meer boten aanleggen.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.