Havos Vastgoed intimideert Sikkom-journalist: Gemeenteraad Groningen wil dat college ingrijpt

Foto: Sikkom

Het is onacceptabel dat journalisten door verhuurders worden geïntimideerd, stellen elf partijen in de Groningse gemeenteraad. De fracties willen dat het college zich uitspreekt over de situatie en ingrijpt.

De partijen zeggen het belangrijk te vinden om de vragen gezamenlijk te stellen, omdat zij de persvrijheid van groot belang vinden en willen dat journalisten in Groningen in alle vrijheid hun werk kunnen doen.

Dreigementen, intimidatie en ongewenst bezoek

Stadsblog Sikkom plaatste vorige week een artikel over fietsen die verhuurder Havos Vastgoed uit de Oosterstraat had verwijderd. Vastgoedondernemer Han Vos was daar niet blij mee. Hij dreigde met het openbaar maken van adresgegevens van journalist Willem Groeneveld.

Donderdagochtend rond 5 uur werden de meegenomen fietsen bij Groeneveld op de stoep gedropt. Even later ging een foto van die actie rond op social media, inclusief adresgegevens en een telefoonnummer.

Groeneveld en zijn werkgever NDC Mediagroep hebben aangifte gedaan tegen Havos. Maar ook daarna ging de vastgoedondernemer door met intimideren. Zaterdagavond stond zijn dochter bij Groeneveld op de stoep, met een accordeonist, een man die alles filmde en een bos bloemen. Vos heeft de video van het incident vervolgens verspreid onder andere verhuurders en journalisten.

Fracties willen persvrijheid beschermen

Elf fracties van de Groningse gemeenteraad, alleen de PVV doet niet mee, willen weten welke maatregelen het college bereid is te nemen om de persvrijheid in Groningen te beschermen en wat het college in dit specifieke geval voor de journalist van Sikkom kan betekenen.

Woensdag stellen de partijen de vragen in het wekelijkse politieke vragenuur van de gemeenteraad. Van het college van burgemeester en wethouders wordt dan verwacht dat zij de vragen meteen beantwoorden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen