Heel Bedum praat over terugkeer Robben: 'Hij is zo gewoon gebleven, dat is de sleutel van zijn succes'

Het scenario waarmee niemand meer rekening hield kwam dan tóch uit: Arjen Robben gaat weer voetballen voor FC Groningen. Tot verrukking van alle Groningers – en de inwoners van Robbens geboortedorp Bedum in het bijzonder.

Gerrit Koning heeft, net als alle horecaondernemers, weleens betere tijden gekend. En dan is elke steun welkom. Of het nu van de stamgast, een toevallige passant of een van Nederlands beste voetballers ooit is. ,,Ja”, zegt de eigenaar van grandcafé Koning, gelegen in het centrum van Bedum. ,,Arjen stuurde me onlangs een appje. Hoe het met me ging in deze crisistijd.”

Het is tekenend voor het karakter van de 96-voudig international, zegt Koning. Bijna twee decennia was Arjen Robben een vast gezicht in het mondiale topvoetbal. Maar alle prijzen, het geld, de roem en aandacht veranderden zijn persoonlijkheid niet. ,,Arjen is nog steeds een goede, normale en nuchtere vent die interesse toont in zijn medemens”, zegt Koning.

Wandelend door de nagenoeg uitgestorven straatjes van Bedum kun je grandcafé Koning onmogelijk missen, al is het maar omdat het Groningse dorpje slechts 8000 inwoners telt. Vijf kerktorens verraden de gereformeerde inborst. Van ver kun je de Walfriduskerk zien, het pronkstuk van Bedum, niet in de laatste plaats omdat-ie net iets schever staat dan de toren van Pisa.

Grote kans dat de pastoor in de Walfriduskerk zondagochtend zijn dienst begon met een verwijzing naar de terugkeer van de beroemdste Bedumer. Talloze fietsritjes maakte Arjen Robben als puber vanuit het dorp naar het 10 kilometer verderop gelegen Groningen. De band met Bedum is altijd warm gebleven, al is het maar omdat zijn ouders er nog wonen. Minimaal eens per seizoen staat hij langs de lijn bij zijn oude amateurclub SV Bedum, waar een aantal vrienden van hem voetbalt.

Of de Bedumers geloofden in een terugkeer van Robben bij FC Groningen? Moeilijk te zeggen, stelt Gerrit Koning. Langzaam glijdt zijn blik langs de voetbalrelikwieën van Robben aan de muur. Daar hangen ze: de ingelijste en ondertekende shirts van Chelsea, Real Madrid, Bayern München en het Nederlands elftal. Fotocollages geven de oranjegekte tijdens EK’s en WK’s weer, waarin grandcafé Koning steevast werd omgedoopt tot het Robben-café.

loading

Sterke verhalen

Het gerucht ging al een paar dagen, verklapt Koning. Maar ja, hij hoort achter de toog wel vaker sterke verhalen. Vorige week zat echter iemand aan de bar die het zeker wist: Arjen Robben gaat weer voetballen bij FC Groningen. ,,Nou ja, wat doe je dan?”, zegt Koning, die het antwoord niet afwacht. ,,Ik heb Arjen maar geappt: klopt dit? Deze keer kreeg ik geen antwoord. Toen begon ik er zelf ook in te geloven. Wie zwijgt stemt toe, zeggen ze dan toch?”

Zaterdagmiddag, precies om 5 uur, werd het meest gedroomde scenario van alle Groningers bewaarheid. Arjen Robben keert terug bij de club, waar zijn avontuur in het profvoetbal begon. Twaalf jaar was hij, toen hij als jeugdspeler van SV Bedum de overstap maakte naar FC Groningen.

Voormalig jeugdtrainer: ‘Hij verdomd goed pingelen’

Barend Beltman, destijds jeugdtrainer van de profclub, ziet Robben nog zo binnenkomen. ,,Een heel lief en klein ventje, dat verdomd goed kon pingelen”, zegt Beltman, die vervolgens vier jaar trainer van Robben was. ,,Dat jong was zó talentvol. Die moest je lekker zijn gang laten gaan. Ik zeg altijd maar zo: ik heb hem niets geleerd, maar heb hem ook nooit in de weg gezeten.”

Beltman zat dit weekend in zijn woonkamer, toen hij vanuit de keuken een harde schreeuw hoorde. ,,Mijn oudste zoon. Ik dacht: die jongen laat iets uit zijn handen vallen. Nog geen 20 seconden later belde mijn jongste zoon: Robben komt terug! Tja, het is geweldig. Voetbal is maar een spelletje, maar dit is wel heel bijzonder.”

,,Arjen is een laif jong dat zijn afkomst nooit is vergeten. Zo zeggen we dat in Groningen: gewoon een lieve jongen”, vervolgt Beltman. ,,Ik begreep zijn beslissing vorig jaar om te stoppen wel. Zeker in Groningen is toch een soort magie rondom hem ontstaan. Je moet die verwachtingen maar waar kunnen maken. En ja, nu gaat het er dus toch van komen. Hij gaat weer voetballen voor de FC. Al communiceert Arjen het slim, hoor. Hij zegt: ik ga proberen om terug te komen. Dat lijkt me een realistische insteek. Voor de club is dit hoe dan ook fantastisch. Mijn zoon vroeg meteen al: nu gaan we toch wel vaker naar het stadion? Dat gevoel heb ik ook.”

De seizoenkaartenverkoop van Groningen loopt storm – en in Bedum is dat niet anders. Plots kijken Jan-Jurjen Timmer en Martin Broekmans, respectievelijk voorzitter en bestuurslid van SV Bedum, reikhalzend uit naar volgend seizoen. ,,Het hele dorp praat erover”, zegt Broekmans, die jarenlang tegenover de familie Robben woonde.

loading

Broekmans zag jaren geleden een piepjonge Robben als pupil zijn eerste schreden op het voetbalveld zetten. ,,Wonnen ze met 12-0 en maakte Arjen tien doelpunten. Toen droop de klasse er al vanaf. Maar weet ik het mooiste van alles vind? Arjen is gewoon gebleven. Dat is de sleutel van zijn succes.”

Talrijk zijn de anekdotes, staand langs de rang van het veld. Neem die keer dat Bedum in de clinch lag met Real Madrid. Wat bleek? De ‘Koninklijke’ had Robben gekocht van Chelsea en wilde de verplichte opleidingsvergoeding van 90.000 euro aan Bedum in termijnen betalen. Schoorvoetend ging Bedum akkoord, maar vervolgens werd de betalingstermijn keer op keer overschreven.

Moet je niet mee aankomen in Groningen, zegt Timmer lachend. Daar geldt nog steeds het simpele adagium ‘afspraak is afspraak’ – of je nu voorzitter bent van SC Loppersum of Real Madrid. ,,Die Spanjaarden dachten ongetwijfeld: dat kleine cluppie schepen we wel eventjes af. Het toenmalige bestuur van Bedum heeft er weliswaar een paar keer achteraan moeten bellen, maar dat geld hebben we gekregen.”

,,Ik weet nog dat ik Arjen als jochie zag voetballen”, besluit Gerrit Koning, zittend op zijn pooltafel. Hij wijst naar een elftalfoto aan de muur, waarop onder anderen Robben en zijn eigen zoon staan. ,,Ik zei tegen Hans, de vader van Arjen: daar voetbalt de nieuwe Johan Cruijff. En nu komt hij, na zo’n geweldige carrière, terug om zijn oude club te helpen. Mooier wordt het niet.”

menu