Heel Groningen Bakt met Heel Holland bakt-winnares Sarena Solari (+video)

Appelkenners, appeleters en appelredders verzamelden zich zondag in de Oosterparkwijk voor het eerste Appelfeest Groningen.

Aandachtig zitten ze over de appelgids Appelsoorten van Herbert Petzold en een gehalveerde appel gebogen. Piet Maagdenberg (81) en Lukas Duijts (78) keuren steel, klokhuis, kroontje, vorm, grootte, kleur en smaak. ,,Dit is een Jonathan’’, zegt Maagdenberg stellig, wijzend op een dieprood half appeltje. ,,Dan is dit een Jonagóld’’, vult Duijts aan.

Professoren in de ooftkunde

De twee heren zijn pomoloog. Met een ander mooi woord: ooftkundige. Een soort fruitprofessors die namens Vrienden van het Oude Fruit, een kenniscentrum voor oude fruitrassen in Slochteren, boomgaarden en boerderijen afspeuren op zoek naar oude rassen om elders uit te planten en zo te vermeerderen.

Vandaag zijn de kenners aangeschoven op het Appelfeest, een feest ter ere van de appel. Beter gezegd, het overschot aan appels, dat voor de Natuur- en Milieufederatie Groningen aanleiding was om samen met Stichting Toentje een fruitfuif te organiseren op het terrein van creatieve broedplaats Het Werk aan de Paradijsvogelstraat.

Hoge appels plukken met een korfje

Dit tot grote vreugde van Reina Nuninga (76) uit de Korrewegwijk in Groningen. Verrukt over pomologen Maagdenberg en Duijts die de anonieme appels uit haar gaard hun namen teruggaven, stuit ze bij dezelfde marktkraam op een lang gezocht plukkorfje om hoog hangende appels mee uit de boom te halen.

,,Fantastisch!’’, roept ze uit. Verkoper en vruchtboomkweker Lubbert Dijk (59) van kwekerij de Baggelhof uit Terheijl lacht begripvol. ,,Jahaa’’, zegt hij. ,,De mooiste vruchten hangen toch altijd bovenin.’’

Van overgebleven appel tot houdbaar sap

Even verderop, buiten, staan appelliefhebbers vol verbazing te kijken bij de mobiele appelpersfabriek van Douwe Hibma (40) en zijn partner Mitchke Leemans (48). Met behulp van een ingenieuze machine op wielen verwerken ‘De Sappers’ voor een euro per liter overgebleven appels tot houdbaar sap.

Via een lopende band worden ze tot pulp geperst, waarbij het sap gepasteuriseerd en wel terechtkomt in een zak, die weer wordt verpakt in een kartonnen doos. De pulp is voor op de composthoop. ,,Zo proberen we iets te doen aan het particuliere appeloverschot’’, licht Hibma toe. ,,Als je veel appels hebt, ben je op een gegeven moment ook wel een beetje klaar met het bakken van taarten.’’

Heel Groningen Bakt

Niets blijkt deze dag minder waar, afgaande op de achttien taarten die zijn binnengebracht voor de bakwedstrijd Heel Groningen Bakt Appeltaart. De jury bestaat uit niemand minder dan Heel Holland Bakt-winnares Sarena Solari en ‘bakmeisje’ Saakje Visser, die het beste zoete bakboek van de wereld maakte.

Unaniem kronen zij de walnoten-appeltaart van Trea Smith (49) en zoon Robert (13) tot de lekkerste. Het baksel klopt helemaal. ,,De korst, de vulling, de smaak, de presentatie. Perfect’’, zegt Solari. Het geheim van de taart? ,,Dat blijft het geheim van de Smith’’, zegt de bakster lachend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.