Heel Meedhuizen reanimeert

Nergens in de provincie Groningen is hulp bij een hartstilstand zo nabij als in Meedhuizen. Zeven procent van de 476 inwoners staat klaar om te reanimeren.

Dat meldt de Hartstichting bij de start van een campagne om meer Nederlanders in te schakelen als burgerhulpverlener. Landelijk zijn er 90.000 mensen die de 112-alarmcentrale kan oproepen als er gereanimeerd moet worden.

Dat aantal moet minstens verdubbeld naar 1 procent van de Nederlandse bevolking. Dat is nodig om overal binnen 6 minuten hulp te kunnen bieden, de kritieke fase waarbinnen reanimatie de meeste kans op overleven biedt.

Drenthe zit nu al op dat streefcijfer, maar Groningen zit er met krap een half procent nog fors onder. Behalve Meedhuizen tellen ook Saaxumhuizen (5 procent) en Startenhuizen ( 4,4 procent) relatief veel burgerhulpverleners.

Overijssel is de provincie met relatief de meeste hulpverleners (1,6 procent). Het Overijsselse dorp Nutter is zelf landelijk koploper: daar is een op de drie inwoners oproepbaar in noodgevallen.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.