Heemschut wil fiscaal voordeel monumenten behouden

De Bond Heemschut is met Federatie Instandhouding Monumenten en Kunsten ’92 een petitie begonnen om de fiscale tegemoetkoming voor monumenteneigenaren te behouden.

Het kabinet is van plan om 25 miljoen euro omvattende fiscale regeling voor de instandhouding van monumenten te schrappen. Erfgoedvereniging Heemschut vindt dit een fataal voornemen. De Provincie Groningen wordt met deze maatregel zwaar getroffen, stelt de Bond. Lichte schade door aardbevingen aan monumenten kan nu nog via de regeling worden opgevangen zonder een extra administratief traject langs het Centrum Veilig Wonen.

De provincie telt 2000 rijksmonumenten. Landelijk worden meer dan 30.000 monumentale woonhuizen, boerderijen, buitenplaatsen, molens, landgoederen, tuinen en parken getroffen door het kabinetsplan. Zonder de fiscale tegemoetkoming lukt het veel eigenaren van monumenten niet om de kosten voor het onderhoud nog langer te dragen. Volgens de drie instanties leidt dit tot hogere kosten in de toekomst en werkt de bezuiniging averechts.

Heemschut en de andere twee monumentenclubs willen dat de Tweede Kamer de regeling voor fiscale aftrek van onderhoudskosten voor particuliere monumenteneigenaren behoudt. Via een petitie op internet, die tot het einde van de maand kan worden getekend, willen de drie instanties hun opvatting kracht bijzetten.

De petitie is hier te vinden.

Foto: De Abdijkerk in Aduard is een rijksmonument. Foto: Archief DvhN/Corné Sparidaens

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.