Hek om begraafplaats Reiderwolde om vluchtelingen te weren

De eigenaren van natuurbegraafplaats Reiderwolde in Blauwestad plaatsen een hek voor hun terrein om asielzoekers te weren. ,,We willen rust op onze begraafplaats.”

De eerste vluchtelingen in de noodopvang worden eind volgende maand verwacht. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de noodopvang die plaats biedt aan maximaal duizend personen.

Wandelgebied
,,We vrezen dat onze toekomstige buren, vluchtelingen in de aangrenzende noodopvang, ons terrein als wandelgebied gaan gebruiken”, verduidelijkt Hemmo Bolhuis, een van de drie exploitanten van de natuurbegraafplaats. ,,We hebben niets tegen vluchtelingen, maar willen de rust en privacy op onze natuurbegraafplaats op voorhand garanderen. Als na een half jaar blijkt dat de vluchtelingen niet op de begraafplaats komen en geen rommel maken kunnen we ons besluit alsnog ongedaan maken.”

Bolhuis erkent dat het een ingrijpende maatregel is. Recreanten en natuurliefhebbers wordt de mogelijkheid ontnomen om een rondje te maken in het natuurgebied. Hulpverleners, politie en brandweer krijgen een sleutel van het hek, zodat ze in noodsituaties altijd het terrein op kunnen.

Eigenaar
Bolhuis zegt dat de drie exploitanten het hekwerk mogen plaatsen, omdat ze eigenaar zijn van het natuurgebied. ,,In feite gedogen wij dat mensen het terrein gebruiken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.