Heldenmoed beloond: ‘Ik wist niet dat ik dit in me had’

Een oudere inwoner van Zuidhorn heeft zijn leven te danken aan de 55-jarige dorpsgenoot Frank Brouwer. Die werd donderdagmiddag als een ware ‘held’ gehuldigd.

Op het gemeentehuis mocht hij uit handen van waarnemend burgemeester Greetje de Vries-Leggedoor een oorkonde en bronzen legpenning in ontvangst nemen van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

‘Maar ik wél’

Hij zei geen ogenblik te hebben getwijfeld, toen hij op 8 januari zag hoe een auto die vlak voor hem reed, aan de Emmastraat in eigen dorp pardoes een vijver inreed. ,,Ik heb mijn bril afgedaan en ben te water gegaan om de al wat oudere meneer die achtfer het stuur zat, te bevrijden.’’ Zoveel heldenmoed had Brouwer, zei hijdonderdagmiddag achteraf, van zichzelf niet verwacht. ,,Ik wist niet dat ik dit in me had.’’ Prompt reageerde zijn echtgenote Janneke: ,,Maar ik wél!’’

Emotioneel

De burgemeester moest de drenkeling die zijn leven heeft te danken aan de actie van Frank Brouwer, verontschuldigen. De Vries-Leggedoor: ,,Het slachtoffer vindt het geweldig wat meneer Brouwer voor hem heeft gedaan. Maar hij is te emotioneel om hier vanmiddag bij te zijn.’’

Geen benul van de kou

De feestelijke plechtigheid met bloemen voor het echtpaar Brouwer en voor alle aanwezigen gebak, werd bijgewoond door een delegatie van politie en brandweer. Omdat de reddingsactie in januari zo snel verliep. hoefden de hulpdiensten die middag niet in actie te komen. De brandweer ving het slachtoffer en de redder later op. Brouwer donderdagmiddag: ,,Pas toen ik de brandweerauto zat, merkte ik hoe koud het was. Tijdens de reddingsactie had ik daar geen benul van. Dat moet komen door de adrenaline die toen door mijn aderen stroomde.’’ Gemiddeld wordt de legpenning landelijk zo’n 75 keer per jaar uitgereikt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.