Henk ‘Twij Deuntjes’ Scholte: ‘Ik vind het jammer’

Na 18 jaar komt er wegens bezuinigingen bij RTV Noord een einde aan het onder muzikanten en streektaalliefhebbers populaire muziekprogramma Twij deuntjes. Presentator en samensteller Henk Scholte berust in dat lot. ,,Als ze nu hadden gezegd: ‘Hinderk, de rek is eruit. We gaan wat anders doen’. Dat was eleganter geweest.”

,,Het programma is een deel van mijn leven”, zegt de markante Stadjer die het radioprogramma al 18 jaar uit liefde voor streektaal en muziek met technicus Rolf Schreuder maakt. In de weekenden beluistert hij de platen en bestudeert hij de teksten van de liederen om er in de uitzendingen iets zinnigs over te zeggen. De aankondiging dat het na 1 januari gedaan is, hakt er stevig in. ,,Helaas. Ik vind het heel jammer.”

Podium

Scholte weet dat hij een podium heeft gecreëerd voor streektaalmuzikanten, uit de provincie als van verder weg. ,,Veel artiesten hebben er baat bij gehad. En de luisteraars ook. Ik kreeg een keer een CD van Laurike Rauch, een zangeres uit Zuid-Afrika. Ik had er nog nooit van gehoord maar ik was er meteen weg van. Die muziek heb ik veel gedraaid. Toen ze twee optredens in Antwerpen deed, is er een bus vol Groningers naar toe gegaan.”

Scholte weet dat hij een trouwe schare luisteraars heeft opgebouwd. ,,Zij stemmen tussen 18 en 19 uur af op de radio. Het is een rustpunt in de dag. .Het gaat bij mij over de inhoud. Het is niet zo maar een praatje en plaatje. Ik heb een gevoel voor kleine talen uit heel Europa met Groningen als vertrekpunt. Ik durf te zeggen waarom ik iets mooi vind. Maar ook als er iets minder moois gemaakt is en ik het toch de moeite waard vind dat mensen er kennis van nemen, durf ik het te draaien. Op de site komen reacties uit de hele wereld binnen, want via internet wordt er ook veel geluisterd. Dat is een vorm van binding. Het programma is uitgegroeid tot een uithangbord voor muziek binnen en buiten Groningen.”

Onbaatzuchtig

De presentator is gevleid doordat muzikanten en luisteraars voor het programma in de bres springen maar zelf blijft hij in de luwte. ,,Ik kan niet met de vuist op tafel slaan. Ik ben meer voor de zachte diplomatie.” Scholte doet namelijk ook andere dingen voor de provinciale omroep. ,,Ik kan de zaken niet op stang jagen.”

Helemaal begrijpen doet hij de bezuinigingsmaatregel die zijn programma treft echter niet. ,,Wat er wordt bezuinigd, dat weet ik niet zo. De programmakosten zijn niks vergeleken bij wat de directeur en de hoofdredacteur verdienen. Met hart en ziel deel ik dingen onbaatzuchtig met anderen. De koers van RTV Noord is niet meer cultureel maar er wordt gekozen voor nieuws en sport. Als ze nu hadden gezegd: ‘Hinderk, de rek is eruit. We gaan wat anders doen. Dat was eleganter geweest. De omroep heeft me nooit gezegd dat ze genoeg van het programma hadden.”

Zonder tegenbericht maakt Scholte tot het einde van dit jaar zijn radioprogramma. ,,Ik neem geen slachtofferrol aan.” Andere zenders hebben zich nog niet bij Scholte gemeld om het programma over te nemen. ,,Lokale omroepen willen wel. Ik ben daar wat dubbel in. Als iemand anders het stokje overneemt, dan hoop ik maar dat het goed gebeurt.” Of de acties voor behoud van zijn programma wat opleveren, ziet Scholte wel. ,,Er komt nu een beweging op gang, daar moet de omroep vanzelf op reageren.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.