Henk Kamp: ‘Bewoner gasgebied beslist over versterking’

Bewoners in het gasgebied moeten zelf besluiten of hun huis al dan niet wordt versterkt. Dat zegt minister Henk Kamp in antwoord op schriftelijke vragen van de SP.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman wilde van de bewindsman weten of bewoners er zelf voor kunnen kiezen om hun huis te laten versterken. Ook vraagt het voormalige Groninger Statenlid zich af wat de consequenties zijn van een eventuele weigering om aan de operatie mee te werken.

Veiligheid

,,Bewoners nemen een besluit of zij versterking van hun huis toestaan. Hoewel het zeer onwenselijk is om mensen in een onveilig huis te laten wonen, is het de bewoner die uiteindelijk beslist. In het geval dat een bewoner het aanbod om te versterken afslaat, neemt deze daarmee de verantwoordelijkheid op zich voor het niet voldoen aan de veiligheidsnorm’’, reageert Kamp.

Hoeveel huizen er versterkt moeten worden en hoe lang die operatie gaat duren, is overigens nog altijd onduidelijk, zo blijkt uit de antwoorden van Kamp. ,,Eerst moet elke woning worden geïnspecteerd en beoordeeld. Over de totale omvang van de versterkingsoperatie is daarom nog geen uitspraak te doen.’’

Sloop niet uitgesloten

Volgens Kamp is het uitgangspunt dat huizen die niet aan de norm voldoen, worden versterkt. Sloop is zeker niet uitgesloten. ,,Als de kosten voor versterking inclusief bijkomende kosten, dusdanig hoog zijn dat de vraag aan de orde is of dit nog in verhouding staat tot de waarde van de woning, dan wordt onderzocht of aan de woningeigenaar naast versterking alternatieven zoals sloop en nieuwbouw kunnen worden aangeboden’’, schrijft de VVD-bewindsman.

De inspectie van huizen in het aardbevingsgebied loopt overigens vertraging op. De eerste zes maanden van dit jaar werden er 1740 inspecties uitgevoerd, aanzienlijk minder dan waarop was gerekend. Nationaal Coördinator Alders heeft eerder bepaald dat er dit jaar minstens 5000 huizen onderzocht moeten worden.

Grootscheepse versterking

Tot 2020 worden er in het hart van het aardbevingsgebied in totaal 22.000 huizen en 1500 andere panden geïnspecteerd. Gekeken wordt of de bouwwerken niet bezwijken bij een aardschok van 5.0 op de Richterschaal, zodat de bewoners tijd hebben tijdig buiten te komen. Huizen die niet aan die norm voldoen, moeten aangepakt worden.

Uit de inspecties van 1450 huizen in 2016 bleek dat die allemaal onder handen genomen moeten worden. In oktober begint de eerste grootscheepse versterking van 398 huizen in Appingedam.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.