Henk Puts is de beroemdste treinreiziger van Nederland. Hij zat in zijn eentje in een trein en werd bestormd door zes cameraploegen

Henk Puts was gewild bij journalisten, woensdag in de test met de nieuwe zelfrijdende trein van Arriva. De Groningse kunstenaar was de enige normale passagier te midden van een flinke schare bobo’s. En dus wilden alle verslaggevers hem interviewen.

U dook gisteren overal op! NOS, SBS6, RTV Noord, enzovoorts... U bent beroemd!

„Zeker, ik krijg allemaal fanmail.”

Hoe kwam u eigenlijk in die testrit van de zelfrijdende trein terecht?

„Ik kreeg een mailtje met de vraag of ik mee wilde. Arriva had mijn gegevens nog omdat ik twee jaar terug eens mee ben geweest naar de fabriek van treinfabrikant Stadler in Zwitserland.”

Wacht, u was mee naar de fabriek in Zwitserland!?

„Ja, met een stuk of vijftien, twintig andere reizigers. We kregen een rondleiding door de fabriek van Stadler. En we mochten nog wat dingen kiezen, zoals welke stoelen in de nieuwe trein zouden komen.”

Gaaf. Hoe kreeg u dat dan voor elkaar?

„Ja, dat was wel bijzonder. Je kon je daar destijds voor opgeven. Dat had ik gedaan en toen werd ik uitgekozen om mee te gaan. Een bliksemtrip was het. Drie dagen. Ik had nog net tijd om even naar een museum te gaan.”

Een museum?

„Ja, ik ben kunsthistoricus en beeldend kunstenaar, vandaar. Ik heb het Kunsthaus Zürich nog even bezocht.”

Hoe beviel de rit met de zelfrijdende trein gisteren eigenlijk?

„Prima. Het was wel eigenaardig. Eerst vroeg iemand van Omroep Friesland of ik op video iets wilde vertellen. Even later zat ik omringd door de hele Nederlandse pers. Kreeg ik voor mijn kunst maar zo veel aandacht.”

Hier enige compensatie: Henk Puts is beeldend kunstenaar. Hij giet cirkels. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Check hier zijn website.

menu