Hennepkweker Nieuwe Pekela moet 42.000 euro betalen

Het Openbaar Ministerie (OM) had de hennepwinst berekend op 331.000 euro. De rechtbank ging ook rekenen en kwam tot een ander bedrag.

Geen 331.000 euro, maar 84.000 euro , zo berekende de rechters de winst. Rechters komen (bijna) altijd tot lagere winstcijfers bij ontnemingsvorderingen van het OM. Vaak komt dat omdat de rechters minder feiten (in dit geval minder oogsten) bewezen achten dan waar het OM van uitgaat.

De ‘gelukkige’ in dit geval is een 52-jarige man uit de regio Haarlem die in Nieuwe Pekela op een woning met wietkwekerij mocht passen. Voor iemand. Wie? Hij had geen idee. Hij was iemand tegengekomen in het café. Zo was het begonnen.

Eind 2014 werd de kwekerij ontdekt door agenten die de geur van hennep waarnamen. De verdachte: ,,Toen ik in 2012 in de woning kwam, stond de hennep er al.’’ De rechters geloven hem half. En dat betekent dat de helft van de winst voor zijn rekening komt: hij moet nu 42.000 euro afdragen. De andere helft is voor rekening van de onbekend gebleven derde persoon.

Ook de 25-jarige zoon van de verdachte zou zich volgens het OM aan hennepteelt schuldig hebben gemaakt. De rechtbank kwam echter tot een vrijspraak. De zoon verbleef wel eens in de woning, maar daaruit kan nog niet worden geconcludeerd dat hij betrokken was bij de teelt, zo menen de rechters.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.