Herdenking Weener toch op Joodse plek

De Kristallnacht in de Ostfriese stad Weener wordt vrijdagavond toch herdacht op de gebruikelijke plek, bij het Joods gedenkteken.

Da heeft mede-organisator Anny Kaufmann bekend gemaakt.

Menora

Het gedenkteken verbeeldt een menora, een kandelaar die symbool staat voor het Hebreeuwse volk. Het staat nabij de plek waar ooit de synagoge van Weener stond. Die ging in de Kristallnacht, van 9 op 10 november 1938, in vlammen op.

Op die locatie wordt dat feit al tientallen jaren herdacht. Maar onlangs zei de eigenaar van het perceel geen herdenkingen meer te willen. Hij onttrok het terrein aan de openbaarheid. Het stadsbestuur stond machteloos.

Bondsdag

De kwestie veroorzaakte veel ophef in Weener. Die stad, over de grens bij Bad Nieuweschans gelegen, herbergde ooit veel Joden, net als Winschoten. Zelfs Gitta Connemann, lid van de Bondsdag, bemoeide zich er mee. Zonder resultaat, zo leek het.

Tachtig jaar

Maar nader overleg heeft er toch toe geleid dat de eigenaar instemt. ,,En daar zijn we heel blij mee’’, zegt Kaufmann. ,,We kunnen vrijdagavond twee uur gebruik maken van het terrein en kunnen zo op de normale manier herdenken. Dat is zeker dit jaar belangrijk, de Kristallnacht is immer tachtig jaar geleden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.